Sanningen om Gagarins död avslöjad

avLeonard Goldberg

Foto: AP
Jurij Gagarin var den förste människan i rymden.

Rymdlegendaren Jurij Gagarins död har varit föremål för en mängd konspirationsteorier.

Efter 40 års sekretess avslöjar nu kollegan Aleksej Leonov sanningen om dödskraschen under träningsflygningen.

Kosmonauten Jurij Gagarin skrevs in i historien när han år 1961 blev den förste människan i rymden. Hans bana runt jorden varade i 108 minuter och var en av Sovjetunionens största segrar i Kalla kriget. Gagarin blev hjälte i Sovjetunionen och har ikonstatus i Ryssland än i dag.

Dog under flygövning

Sju år efter den historiska rymdflygningen dog den ryske kosmonauten under en träningsflygning.

Men vad hände egentligen den där gråmulna marsdagen för över 40 år sedan?

Orsaken till haveriet har länge varit höljt i dunkel. Bland konspirationsteorierna finns bland annat att han begick självmord och att han blivit träffad av ett UFO.

En statskommission inrättades för att utreda händelsen. Slutsatsen var att Gagarin och flygplansinstruktören försökte undvika en luftballong, en manöver som ledde till att MiG-15-planet hamnade i spinn och kraschade i marken.

Men den teorin stämmer inte. I alla fall inte enligt Gagarins kosmonautkollega Areksej Leonov som var på plats under träningsflygningen.

Pratat med många vittnen

– Den slutsatsen är trovärdig för en amatör, inte för en professionell flygare. I själva verket gick det till på ett helt annat sätt, säger Aleksej Leonov till ryska RT.

Leonov var själv delaktig i Sovjetunionens första utredningen, men när han fick se dokumenten om kraschen upptäckte han att många fakta var felaktiga. Enligt Leonov, som pratat med många vittnen, var det den mänskliga faktorn som orsakade Gagarins död. Ett obehörigt SU-15-plan flög farligt nära Gagarins flygplan. Den bakre delen av jaktplanet brann och rykte.

– Vi visste att ett SU-15 skulle testas den dagen. Men den var tänkt att flyga på 10 000 meters höjd, inte 450-500 meter. Det var en kränkning av flygningsförfarandet, säger Leonov.

Högljutt buller – sedan krasch

När Gagarin såg hur nära jaktplanet var försökte han desperat att vända sitt flygplan.

– Den hamnade i spinn – en djup spiral, för att vara exakt – i en hastighet på 750 kilometer i timmen, säger Leonov till RT.

Leonov hörde ett högljutt buller – kort därefter en krasch. Med hjälp av datorberäkningar har alla parametrar i kraschen kunnat kontrolleras. Gagarins kropp kunde identifieras genom en mörk leverfläck han hade i nacken.

Namnet på piloten som körde SU-15-planet som orsakade Gagarins död är fortfarande hemligt. Tystnadsplikten gör att Leonov bara kan avslöja att mannen fortfarande lever, är 80 år och har dålig hälsa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden