Bombade Hamas inrikesdepartement i natt

Av: Olof Svensson, Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: Reuters
Under lördagsförmiddagen fortsatte striderna. Här ses en explosion och rök efter de israeliska attackerna.

Fem palestinier dödades i en israelisk attack och raketer från Gazaremsan har skjutits mot Jerusalem.

Nu mobiliserar Israel för en trupp på 75 000 reservister – och gör sig redo för att sätta in marktrupper.

I natt bombade israeliskt stridsflyg inrikesdepartementet i Gazaremsan.

För tredje kvällen i rad fortsatte de våldsamma striderna mellan israeler och palestinier. Israel fortsatte att anfalla med flyg och fem palestinier dödades i attackerna.

Sent i natt bombade israeliskt stridsflyg Hamas inrikesdepartement i Gazaremzan. Uppgifterna bekräftas av palestinska källor och den israeliska armén. Enligt Hamas träffades departementet fyra gånger.

– Resultatet av den israeliska bombningen är att departementet förstördes fullständigt och omkringliggande hus skadades, säger en representant för Hamas till AFP.

Enligt israeliska medier har ytterligare två befälhavare från Hamas väpnade gren dödats, skriver TT.

Tre militanta palestiner rapporteras ha dött i israeliska attacker mot Gaza-remsan under lördagsmorgonen.

Sköt raketer mot Jerusalem

Under fredagen avfyrade Hamas beväpnade gren en långdistansraket mot Jerusalem. Raketen ska enligt israelisk polis landat i ett judiskt område i södra delen av staden. Inga människor, eller byggnader ska däremot ha skadats av raketen, enligt Israels militär. Attacken ses ändå som en rejäl upptrappning av våldet eftersom det är första gången Hamas beskjuter staden med raketer, skriver Sky News. Ytterligare en raket ska ha skjutits mot Tel Aviv - utan att någon skadats.

75 000 reservister kan kallas in

Israelisk militär spärrade under fredagskvällen av alla vägar runt Gazaremsan och deklarerade att området från och med nu betraktas som en "krigszon".

Samtidigt har den israeliska militären fått klartecken att rekrytera 75 000 reservister. I praktiken innebär det att landet kan sätta in marktrupper när som helst, skriver nyhetsbyrån AP.

– Vi förbereder alla militära alternativ, det inkluderar möjligheten att trupper kommer att vara redo för att gå in i Gaza om skjutningen inte upphör, sa vice premiärminister Moshe Yaalon under torsdagen.

Den israeliska militären ska samtidigt ha skickat ut varnings-sms om nya flyganfall till invånare i Gaza, skriver TT.

Markoffensiv - sista utvägen

Björn Brenner, doktorand på Försvarshögskolan, säger till TT att Israel troligtvis drar sig för en fullskalig markoffensiv.

– Israel förlorar mycket på att gå in i form av legitimitet och stöd från omvärlden. Väljer man att gå in är det en sista utväg, att man inte kan nå de resultat man vill med enbart flygbombningarna, säger han.

28 palestinier har nu dödats i våldsamheterna under de senaste dagarna. Sedan Israel inledde offensiven i onsdags har man anfallit 500 mål i Gazaremsan. I torsdags dog tre israeler i ett raketanfall från Hamas.

Publicerad: