CIA-chef avgår efter otrohetsaffär

Foto: Reuters
CIA-toppchefen David Petraeus, 60, tillsammans med sin fru Holly.

avOlof Svensson

NYHETER

David Petraeus, 60, var befälhavare i Afghanistan och Irak innan han utsågs till toppjobbet som chef för CIA.

Nu har han lämnat in sin avskedsansökan till president Barack Obama och erkänt att han varit otrogen.

– Efter att ha varit gift i 37 år visade jag mycket dåligt omdöme genom att ha ett utomäktenskapligt förhållande, säger han.

CIA-chefen lämnade in sin avskedsansökan till presidenten i går eftermiddag och erkände samtidigt att han haft ett utomäktenskapligt förhållande.

– Ett sådant beteende är oacceptabelt, både som make och som ledare för en organisation som vår. I eftermiddags accepterade presidenten min avskedsansökan, sa han enligt nyhetsbyrån AP.

I ett brev till de anställda på CIA skrev han att han gick till Vita huset och bad presidenten att få avgå från tjänsten på grund av personliga skäl.

Lång karriär bakom sig

David Petraeus utsågs som en av världens 100 mest inflytelserika ledare av tidskriften Times 2007. Under 2010 och 2011 var han befälhavare och högsta chef för Isaf-styrkan i Afghanistan. Innan dess var han även högsta chef för en av de USA-ledda internationella styrkorna i Irak.

2011 utsågs han till chef för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA.

Obama hyllade hans arbetsinsats

President Barack Obama hyllade Petraeus "extraordinära arbetsinsats" i ett uttalande under gårdagen. Han sände även sina tankar till hans fru och hans familj.

– David Petraeus har tillhandahållit en extraordinär tjänst till USA i flera decennier. Han var en av de mest framstående generaler i sin generation, sa han enligt Sky News.

”En förlust”

Den högsta chefen för USA:s underrättelseorgan, James Clapper, kallade hans avgång för en stor förlust.

– Oavsett om han som uniformerad ledde vår nations soldater i Irak och Afghanistan, eller om han ledde arbetet med att hålla nationen säker från CIA:s högkvarter, inspirerade han människor som hade förmånen att arbeta med honom, sa  han enligt AP.