SD-politiker resonerar som Breivik – igen

avJoakim Carlson

Gör koppling mellan Breiviks dåd och mångkulturalism

SD-politikern Erik Hellsborn skyllde Breiviks attentat på det mångkulturella samhället.

Och nu är han inne på samma spår igen:

– Ska vi tala om bakomliggande orsaker var det trots allt det mångkulturella samhällsbygget som triggade honom, säger han.

"Detta är vad mångkulturen gör, den skapar konflikter mellan människor, leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället".

Så skrev Erik Hellsborn, Sverigedemokrat i Varberg, i sin blogg i samband med Breiviks dåd i Norge, sommaren 2011.

I en mejlintervju med "inte rasist, men" trampar han ännu en gång i klaveret genom att plocka upp Breiviktråden:

Plockar upp Breiviktråden

– Om det inte funnits svarta hade det heller inte funnit rasism mot svarta? Ja visst stämmer det. Någon annan gjorde liknelsen att det inte skulle begås våldtäkter om det inte fanns kvinnor. Det är förstås också sant, säger Hellsborn och tillägger:

– Dock så kan vi inte välja om det ska finnas kvinnor eller svarta. Däremot kan vi välja om vi vill göra vårt samhälle mångkulturellt eller inte, menar SD-politikern i en mejlkonversation med sajten.

Erik Hellspong är medveten om att han ställningstagande går emot partiets uttalade.

– Man kan inte alltid vara eniga om allt. Mig veterligen finns det även sossar som ogillar EU, samt interna höger- och vänsterfalanger inom partiet, säger han till sajten. 

"Jättemärkligt resonemang"

– Det är jättemärkligt resonemang som han för: att om mördaren inte haft motiv hade han inte begått ett brott. Så kan man inte hålla på, säger Martin Kinnunen, pressansvarig på Sverigedemokraterna.

Han fortsätter:

– Men man kan inte hindra enskilda personer från att föra resonemang som partiet tycker är dumma.

Men det han säger hamnar till slut på ert bord.

– Jag tror att det framför allt faller tillbaka på honom själv. I ett politiskt parti kan man inte hindra någon från att ha andra värderingar än partiets.

Bryter inte det han säger mot era värderingar?

– Om man bryter partiets grundläggande värderingar, då kan man inte vara en medlem i Sverigedemokraterna. Jag kan inte se att det han sagt är en värderingsfråga, bara ett konstigt resonemang.

Även om det mynnar ut i en värdering om mångkulturalism?

– Vi är ju emot mångkulturalism, givetvis. Men att överföra det på ett enskilt brott, det blir horribelt, det är en märklig tankebana, säger Kinnunen.

ARTIKELN HANDLAR OM