Nyheter

Erik Almqvist lämnar riksdagen

Av: 

Victor Stenquist

TT

NYHETER

Efter järnrörsskandalen lämnar han även SD

Sverigedemokraternas Erik Almqvist lämnar riksdagen.

Efter järnrörsskandalen då han skrek rasistiska ord och beväpnade sig med järnrör avsäger han även sig sitt medlemskap i partiet.

”Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det ;)”, skriver han på Twitter.

Almqvist använde rasistiska tillmälen under en bråkig utekväll 2010, vilket fångades på film och publicerades av Expressen.

Partiledningen manade honom då att tänka över sin riksdagsplats.

30-årige Almqvist klargjorde den 14 november att han lämnar posten som ekonomisk-politisk talesman. Han och SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som också var inblandad i fyllebråket, blev även av med sina utskottsplatser.

Sedan dess har frågan om Almqvists riksdagsplats hamnat i limbo. Han gjorde klart att han inte vill sitta kvar i riksdagen som politisk vilde men att han behövde tid att tänka över sin framtid. Partiledningen har manat honom att ”allvarligt” tänka över om han ska sitta kvar i riksdagen.

Han har dock deltagit i omröstningar i riksdagen även i december.

Att han nu lämnar riksdagen beskriver han som ”ett oerhört svårt och tungt beslut för mig”.

Ersättaren i konflikt

Kent Ekeroth tog också så kallad timeout som rättspolitisk talesperson. Men han har sagt att han tänker sitta kvar i riksdagen och jobba för partiet ändå.

Richard Jomshof är SD:s nye rättspolitiske talesman medan Sven-Olof Sällström är ny ekonomisk-politisk talesman efter Erik Almqvist.

När Almqvist nu går står Anna Hagwall från Rättvik, som petades som andre vice ordförande 2009, på tur att ta över riksdagsplatsen. Hon har tidigare sagt sig vara intresserad, men enligt uppgifter i medier så är hon i konflikt med partiledningen – men Hagwall själv har förnekat att hon är ute i kylan.

Beväpnade sig med järnrör

Den 14 november publicerade tidningen Expressen en film där SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth hamnade i en diskussion med komikern Soran Ismail.

Denne kallas flera gånger ”babbe” av Almqvist, en variant av tillmälet blatte, och Almqvist säger att ”nej, det är inte ditt land, det är mitt land” och ”du argumenterar som en liten fitta”.

Filmklippen visar även hur sverigedemokraterna beväpnar sig med järnrör och hur Ekeroth knuffar en ung kvinna in i en bil och hur en man får en spark måttad mot sig, vilket skulle kunna ha bedömts som ofredande. Brotten var dock preskriberade när utredningen inleddes.

Vill återfå anseende

”Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende. Ambitionerna att förbättra Sverige ligger fast, jag tar nu ett steg åt sidan, kavlar upp ärmarna och börjar om igen”, skriver Almqvist själv i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet uppger Almqvist att han inte kommer ge några intervjuer i nuläget.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter