Hittades av sin kollega

avAnders Johansson, Victor Stenquist

NYHETER

Reinfeldt kände vakten – i sorg efter beskedet

1 av 2
misstänkt självmordLarmet om skottlossning i Sagerska huset kom strax efter klockan 13 i går. I början var det oklart om det rörde sig om ett attentat, vådaskott eller självmord – och därför blev den första polisinsatsen massiv. Allt ­tyder på att vakten tog sitt liv, men dödsorsaken har ännu inte fastställts. ”Det måste utredas grundligt för att utesluta att det inte är ett ­attentat maskerat som självmord”, säger en källa med insyn i ärendet till Aftonbladet.

Skyddsvakten var en trotjänare på regeringskansliet.

Fredrik Reinfeldt och hans familj kände honom väl – och statsministern uppges ha tagit beskedet hårt.

– Skyddsvakten sköt sig själv inne på toaletten, uppger en källa med insyn i ärendet.

Larmet om den dramatiska händelsen inne i Sagerska huset kom klockan 13.11 i går.

En skyddsvakt som hade varit på lunchrast kom då tillbaka och gjorde det ­makabra fyndet av sin kollega i 50-årsåldern.

Vapnet, ett nio millimeters handeldvapen, låg strax intill kroppen och ska nu genomgå teknisk undersökning.

I början var det oklart om det rörde sig om ett attentat, vådaskott eller självmord.

– Ett möjligt scenario var att skyddsvakten blivit skjuten och lämnad på toaletten, och att gärningsmannen var kvar inne i Sagerska och väntade, säger en källa till Aftonbladet.

Därför blev den första ­polisinsatsen massiv.

Sonen var hemma

Men statsministerns bostad var tom – med undantag för den yngste sonen, som bara minuter tidigare passerat skyddsvakten.

Snart pekade fynd på platsen på att det sannolikt rörde sig om ett självmord.

– Men det måste ändå utredas grundligt för att utesluta att det inte är ett attentat maskerat som självmord, säger en källa.

Vakten har arbetat åt ­regeringskansliet sedan 1992 och har varit på Sagerska ­under hela Reinfeldts tid som statsminister.

Statsministern mottog beskedet under en rundvandring på Aftonbladets redaktion, och enligt källor ska han ha tagit det hårt.

Själv vill han dock inte kommentera dödsfallet.

– Nej, det inträffade rör ­inte honom eller hans familj, säger hans presschef Roberta Alenius.

Kom som en chock

Händelsen har väckt frågor kring regeringskansliets skyddsvakter. Inte minst med tanke på att en annan av skyddsvakterna var mycket nära att bli rånad på sitt tjänstevapen av en psykiskt störd förövare för ett par månader sedan. Bara tack vare slumpen kunde situationen räddas. En kampsportkunnig byggjobbare och hans chef råkade passera i sin bil och ingrep direkt.

– Hade jag varit Fredrik Reinfeldt skulle jag inte känna mig helt bekväm med att veta att ens son varit ensam med en pistolbeväpnad, självmordsbenägen vakt. Vakten är alltså beredd att skjuta sig själv när den unge Reinfeldt passerar på armlängds avstånd, säger en av Aftonbladets källor.

För skyddsvaktens kollegor kom beskedet som en chock.

– Det fanns inget som tydde på att han mådde dåligt, säger Anders Lönnebo, vd på företaget Svensk Bevakningstjänst.

Enligt Lönnebo görs ett antal kontroller på personal anställda vid regeringskansliet.

– Det är inte vi som gör alla dessa. Han var säkerhetsprövad och godkänd av Säpo.

Säpo uppger att de i prövningen bland annat kontrollerar belastningsregister, misstankeregister och Säpos egna register för att säkerställa att det inte framkommer uppgifter att personen inte är pålitlig inom säkerhetssynpunkt.

Kraven för att bli vakt

VÄKTARE: Måste genomgå väktarutbildning på ungefär 14 dagar plus 160 timmar praktisk yrkesträning. Godkännande av läns‧styrelsen.

SKYDDSVAKT Har till uppgift att bevaka skyddsobjekt. Måste godkännas av länsstyrelsen. Genomgår väktarutbildning och därefter ‧fysiska och teoretiska prov.

LIVVAKT En livvakt anställd av Säpo är en ‧polis som efter fyra års arbetslivserfar‧enhet kan gå en tio veckor lång specialist‧utbildning.

ORDNINGSVAKT En ordningsvakt måste ha genomgått en utbildning på cirka 80 timmar. Fortbildning vart tredje år.