Palmegruppen: ”Nya vittnen har trätt fram”

100-tals tips till polisen efter årsdagen av Palmemordet

27 år efter mordet som skakar Sverige är gåtan fortfarande olöst.

Nu har Palmegruppen nya vittnen som befann sig på Sveavägen under natten då statsministern mördades – vittnen som polisen aldrig tidigare hört.

Utredningen av mordet på Olof Palme har växt till vad som anses vara världens mest omfattande. Trots det kommer fortfarande nya vittnesuppgifter från platsen där statsministern sköts till döds 28 februari 1986.

Inför årsdagen i torsdags hörde flera tidigare okända vittnen av sig.

– Det rör sig om flera intressanta tips, bland annat vissa iakttagelser, säger Dag Andersson, spaningsledare för Palmegruppen på polisens hemsida.

Helt nya vittnen

Enligt Andersson rör det sig om vittnen som polisen inte har förhört tidigare.

Vittnen som ska ha befunnit sig på eller i anslutning till brottsplatsen under mordnatten.

På årsdagen tog Palmegruppen mot 100 samtal med tips men de tidigare nämnda vittnena ska ha hört av sig tidigare i veckan.

– Nu ska vi gå igenom alla tips för att se vad som kan vara nya eller inte tidigare kontrollerade uppgifter, säger Dag Andersson i pressmeddelandet.

Trots att så lång tid har passerat sedan statsministern sköts ihjäl efter ett biobesök kommer ständigt nya teorier och detaljer.

Fortfarande nya uppgifter

Efter den senaste tidens uppmärksamhet kring utredningen har bland annat nyheten om de hemliga inspelningarna av Palmegruppens möten under Hans Holmérs ledning framkommit.

Bandinspelningar som försvunnit eller har belagts med sekretess.

Palmeexperten, författaren och journalisten, Gunnar Wall lanserade i torsdags teorin om att hustrun Lisbet Palme blandat ihop vittnen och gärningsmannen.

– Det betyder i så fall att hon inte har några åtkomliga minnesbilder av mördarens ansikte över huvud ­taget. Det kan antingen ­betyda att hon aldrig såg mördarens ansikte eller att hon drabbats av den chock som ofta händer när folk ­råkar ut för traumatiska händelser, sa han till Aftonbladet.

Palmegruppens nye spaningsledare Dag Andersson säger att den första tiden på jobbet har varit ”stormiga”.

”Turbulent tid”

– Det har varit lite turbulent i och med tv-serien och skriverierna i bland annat er tidning som gör att det kommit in en hel del nytt som jag har försökt bearbeta, har Andersson nyligen sagt till Aftonbladet.

Turbulens har bland annat bestått i alla de tips som kommit in. Bland dem de nya aldrig tidigare hörda vittnena från mordnatten.

Vice riksåklagare Kerstin Skarp är förundersökningsledare för Palmeutredningen. Enligt henne har man vidtagit åtgärder för att hantera ökningen av tips som kommit.
– Rent allmänt kan man säga att mängden tips brukar öka när det händer något större. Vi har en viss beredskap för att det kan komma och pratar igenom det och ser vad det kan få för följder, säger Skarp.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN