Nordkorea förbereder raketer mot USA

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: LIM BYUNG-SHICK/AP
ELDKRAFT Sydkorea skjuter med skarpa skott under en militärövning.

Kim Jong-Un har gett order om att göra strategiska robotar redo för en attack.

Kikarsiktet ska vara inställt på amerikanska mål och attackerna kan komma ”när som helst”.

– Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna, säger han.

Nordkorea reagera nu med full kraft mot de amerikanska bombplan som flög över Sydkorea under torsdagen.

Under ett möte med landets toppgeneraler i natt gav Kim Jong-Un order om att stå standby för en attack. Det innebär att landets strategiska robotar och uppskjutningsramper ska kunna slå till när som helst.

Målet är amerikanska militärbaser i Stilla havet och Sydkorea samt USA:s fastland.

– Tiden är inne för att göra upp med de amerikanska imperialisterna i ljuset av den rådande situationen, sa han till den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Reaktion på amerikansk bombflygning

Kim Jong-Uns hot kom som ett direkt svar på USA:s flygövning i området. Under torsdagen uppgav USA att man skickat två bombplan av modellen B-2 Spirit till Sydkorea. Bombplanen var försedda med ammunition som skulle lämnas i landet som en del i den gemensamma militärövning som pågått några veckor. Bombplanen har utvecklats för att inte vara synlig på radar. Enligt USA var syftet att med flygningen att visa förmågan att slå till snabbt och med precision.

”Slutligen undertecknat planen”

Kim Jong-Un har reagerat kraftigt på militärövningen och flera gånger hotat att landet står redo att slå tillbaka med full kraft.

– Om de provocerar oss med sina enorma strategiska styrkor kommer Nordkorea skoningslöst slå till mot det amerikanska fastlandet, deras militärbaser i Stilla Havet, inklusive Hawaii och Sydkorea, sa han i det senaste uttalandet enligt KCNA.

Publicerad: