Annétthe Zettergren gripen i Thailand

Annetthé Zettergren är internationellt efterlyst av polisen.
Annetthé Zettergren är internationellt efterlyst av polisen.

BANGKOK/STOCKHOLM. Bedrägerimisstänkta Annétthe Zettergren, 58, har varit på flykt sedan i höstas.

Nu har hon gripits av polisen i Thailand.

– Det känns bra, säger åklagare Barbro Brännlund.

Förre landstingspolitikern och ledamoten i polisstyrelsen Annetthé Zettergren (M) i Värmland har varit internationellt efterlyst av polisen – misstänkt för mångmiljonbedrägeri.

Fördes till häkte

Svensk polis har sedan en tid tillbaka känt till att hon gömt sig i Thailand och polisen där har jagat henne. Sedan hennes pass ogiltigförklarades har hon vistats illegalt i landet.

Lokala poliskällor uppger nu för Aftonbladet att hon gripits.

Det var vid 13.30-tiden, lokal tid, som Annétthe Zettergren greps i provinsen Chon Buri och fördes sedan till polisstationen i Pattaya. Senare under kvällen fördes hon till immigrationshäktet i Bangkok i väntan på deportering.

Förundersökningsledare Barbro Brännlund, vid åklagarkammaren i Karlstad, hade precis fått kännedom om gripandet när Aftonbladet nådde henne vid 10-tiden på fredagsförmiddagen.

– Jag fick beskedet alldeles nyss. Det känns bra att hon gripits, säger hon.

Annétthe Zettergren, som är sjukgymnast, misstänks genom sin praktik ha bluffat till sig upp emot 4,5 miljoner kronor från Landstinget i Värmland.

Polisanmäldes i augusti

Misstankarna uppstod efter att Värmlands Folkblad i somras granskade hennes affärer. Det visade sig att hon var länets i särklass högst betalada sjukgymnast och att hon fått ersättning för patientbehandlingar som skulle ha ägt rum samtidigt som hon i själva verket befunnit sig på politiska möten i Karlstad – 16 mil från sin praktik.

I samband med granskningen lämnade Annétthe Zettergren sina landstingspolitiska uppdrag, men satt kvar i både regionfullmäktige och polisstyrelsen. I augusti förra året begärde hon utträde ur Moderaterna.

Den 21 augusti polisanmäldes hon av Landstinget i Värmland och en förundersökning gällande grovt bedrägeri inleddes.

Omkring en månad senare försvann Annétthe Zettergren spårlöst och det visade sig då att hon också tagit ut nästan en miljon kronor från sin sambos konto.

Annétthe Zettergren polisanmäldes på nytt och anhölls i sin frånvaro.

Sedan en tid tillbaka är hon häktad i sin frånvaro, misstänkt för två fall av grovt bedrägeri. När hon kommer till Sverige kommer en ny häktningsförhandling att hållas.

200 patienter i förhör

Under utredningen har Värmlandspolisen förhört nästan 200 av de patienter som Annétthe Zettergren behandlat mer än 30 gånger.

– Det stämmer inte när det kommer till vad hon krävt ersättning för och hur många behandlingar hon utfört, säger Barbro Brännlund.

Annétthe Zettergrens 43-årige släkting som upplåtit sitt bankkonto till henne är misstänkt för penninghäleri. Han greps i Pattaya på torsdagskvällen, lokal tid, och förhördes av polisen innan han fördes till immigrationshäktet i Bangkok i väntan på utvisning. Även släktingen har vistats illegalt i landet sedan hans pass också ogiltigförklarats.

Poliskällor uppger för Aftonbladet att de två släktingarna kan komma att deporteras samtidigt och att utvisningen troligtvis sker tidigast på onsdag nästa vecka.

Lennart Östberg, nordisk polis- och tullsambandsman i Thailand, kommer att koordinera deporteringen och säger till Aftonbladet att den kan dröja.

– Normalt tar det sin tid.

Publisert: