Massiv övervakning avslöjad i USA

Telefontrafik, kreditkortsköp och internettrafik – myndigheterna övervakar nästan allt på nätet

Spionchefen James Clapper kallar läckan om USA:s nätövervakning ett hot mot landets säkerhet.
Spionchefen James Clapper kallar läckan om USA:s nätövervakning ett hot mot landets säkerhet.

Amerikanska myndigheter samarbetar med nio internetjättar och har tillgång till invånarnas hela liv på nätet, avslöjar Washington Post.

– Bokstavligt talat kan de se hur dina tankar formas samtidigt som du skriver, säger en källa till Washington Post.

Nu varnar USA:s spionchef för att avslöjandet är ett hot mot landets säkerhet.

USA:s underrättelsetjänst National Security Agency (NSA) och FBI genomför omfattande digital övervakning av amerikanerna, avslöjar Washington Post.

Myndigheterna har direkttillgång till nio internetjättars servrar som ger dem möjlighet att övervaka och samla in bland annat ljud- och videosamtal, bilder, e-post och dokument enligt de hemliga handlingar som tidningen tagit del av.

Kan övervaka kreditkortsköp

Utöver internetleverantörernas servrar uppges myndigheterna ha även ha tillgång till Facebook, Google och Skypes enorma informationsflöden, skriver Washington Post.

Dessutom övervakas kunduppgifter från USA:s tre största telefonibolag enligt brittiska The Guardian och NSA ska också samla in information om köp gjorda med kreditkort, skriver Wall Street Journal.

Bland annat innebär övervakningen att NSA har tillgång till mängder med information om de telefonsamtal som de tre största företagens kunder genomför – plats, nummer som ringts upp, tid för samtalet och dess längd. Det gäller en majoritet av amerikanerna.

Övervakningsprogrammet PRISM uppges vara den största källan till underrättelseinformation som myndigheterna har och kallas för en guldgruva, skriver Washington Post.

Nätjättarna nekar

Under natten mot fredag har bland annat Facebook och Yahoo dementerat att myndigheterna har ”direkt tillgång” till deras servrar.

PRISM-programmet startade 2007 och står för en av sju underrättelserapporter från NSA – som årligen behandlar biljontals uppgifter från hela världen.

– Det här programmet är hisnande. Det visar ingen som helst hänsyn eller försök till att begränsa eller skräddarsy övervakningen av medborgarna, säger Jonathan Turley, expert på konstitutionell rätt vid George Washington universitet till Wall Street Journal.

Källor inom de amerikanska underrättelsemyndigheterna uppgav i natt att programmet inte tillåter att informationen som görs tillgänglig i genom PRISM om amerikanska medborgare får övervakas, det ska bara gälla personer utanför landets gränser, enligt USA Today.

”Hot mot vår säkerhet”

Tidigt i morse kallade spionchefen James Clapper läckan om övervakningen för förkastlig i ett pressmeddelande med anledning av avslöjandet. Enligt Clapper kan det skada landets säkerhet på ett sätt som inte går att reparera.

– Att diskutera sådana här program offentligt kommer att påverka hur våra motståndare agerar och kommer göra det svårare för oss att förstå deras planer, säger James Clapper, skriver AP.

Han säger att övervakningen respekterar amerikanernas privatliv och att det bara är mycket små mängder av de enorma mängder information som samlas in som hanteras av myndigheterna. Och då under stränga regler för hur det ska gå till för att inte kränka medborgarnas integritet, skriver AP.

Publisert: