USA medger civila offer i bombattack

NYHETER

KABUL

Amerikansk militär medgav på lördagen att civila offer vid bombningarna av en bröllopsfest i måndags var ett faktum.

General Dan McNeil, som leder USA:s styrkor i Afghanistan, citerade afghanska källor och sade att 48 personer dödades och 117 skadades vid attacken, rapporterar Reuters.

- Byggnader förstördes också vilket är ett svårt slag för de fattiga, men att ha förlorat liv är givetvis det svåraste för, sade Afghanistans utrikesminister Abdul Abdullah på en gemensam presskonferens med general McNeil, enligt BBC.

- Vi ska nu dra igång en offentlig undersökning för att ta reda på orsaken och för att se till att det inte upprepas, sade McNeil.

En afghansk-amerikansk undersökningsgrupp har varit i Uruzgan-provinsen för att ta reda på vad som egentligen hände i måndags. USA hävdar att ett rekognoseringsplan blev beskjutet av fiendeeld och begärde in förstärkning. Tungt bestyckade krigsplan som B-52:or skickades till platsen och besköt vad som senare visade sig vara en bröllopsfest. Flygplanstypen användes bland annat under kriget i Vietnam och invasionen av Panama. Enligt afghansk tradition skjuter man ofta i luften vid bröllop och när en son föds. Enligt general McNeil var elden riktad mot de amerikanska planen.

- Det finns bevis på att våra plan blev beskjutna, sade han.

Annars var han dock väldigt förtegen om vad undersökningsgruppen kommit fram till. Arbetet fortsätter och mer information släpps senare var budskapet. Gruppen presenterade inga egna siffror på hur många som omkom eller skadades.

- Det är inte vår policy att attackera civila, vi överväger alltid de civila riskerna innan vi agerar, sade McNeil under presskonferensen samtidigt som han berättade att representanter för de amerikanska specialstyrkorna varit i området och bett om ursäkt några dagar efter incidenten.

Ett problem för undersökningsgruppen är att man inte fått se liken då muslimer begraver sina döda omedelbart. Man har begärt att få gräva upp gravarna för att själva kunna räkna antalet offer. Däremot såg gruppen vissa vapen, bland annat lådor med granater.

Attacken har skapat en klyfta mellan den afghanska regeringen och de amerikanska styrkorna som fortfarande söker efter Usama bin Ladin och medlemmar ur hans terrornätverk al-Qaida samt talibanledaren Mullah Omar.

Det afghanska folket har också vida kritiserat USA för att civila fallit offer. Utrikesminister Abdullah försökte släta över kritiken och hävdade att folket visst stod bakom ett fortsatt krig mot terrorism.

TT