Mysteriet med fläcken på tempelmuren löst

NYHETER

Arkeologer avslöjar varför muren "gråter"

Ett tecken från ovan, trodde de strängt religiösa.

Ett läckande avloppsrör, sade mer jordnära invånare i Jerusalem.

Nu är mysteriet med fläcken på tempelmuren löst - och båda hade fel.

Foto: AP
Fläcken på västra muren i gamla delen av Jerusalem har fått ultraortodoxa judar att tro att frälsningen är här och att Messias är på väg.

I två veckor har det mystiska blöta märket varit föremål för spekulationer i hela världen.

Fläcken är rena magneten för besökare, som orsakat tumult då de försökt klättra upp för att titta närmare.

Men ingen har lyckats förklara varför den två tusen år gamla muren på västra sidan berget, den som är sista resterna av det gamla judiska templet som revs av romarna år 70 e Kr, börjat gråta.

Området är heligt både för muslimer och judar. Ovanför på berget tronar den stora al-Aqsamoskéen, som blivit symbol för palestinierna och bara ett stenkast därifrån, vid den heliga muren, ber religiösa judar från hela världen.

"Mirakel"

De ortodoxa har prisat fläcken som ett mirakel, ett tecken från ovan och en symbol för Messias ankomst.

Dessutom fick den en klar politisk innebörd - det var gudomliga tårar som lockats fram av sorg över självmordsterrorn mot det judiska folket.

Andra menar att muren i så fall borde gråta både för judar och palestinier, eftersom båda sidor drabbas hårt av den blodiga konflikt som kostar nya liv varje vecka.

"Läckande rör"

Minst gudomlig var teorin om ett gammalt läckande rör. Dessutom betydligt mer sannolik - marken innanför muren är full av både kända och okända gamla rörledningar och läckor har inträffat förr.

Nu visar det sig att båda hade fel.

Fläcken är visserligen ett sätt för naturen att tala om att något är fel.

Men vätskan kommer från en växt, en vanlig gammal rot som spräckts efter att ha suttit allt hårdare i kläm mellan två stenar och börjat droppa.

Det säger i alla fall israeliska arkeologer till morgontidningen Jerusalem Post, som med det tar livet av den mest fantasifulla fredsplanen hittills i Mellanöstern.

Caroline Olsson