Hormonsmittat kött kan ha sålts till Sverige

NYHETER

BERLIN

Stora mängder av kött som producerats i Nederländerna med otillåtna hormoner kan ha sålts till flera länder i Europa, bland dem Sverige.

Detuppgav tyska jordbruksdepartementet på söndagen.

Departementet har fått en varning från ett europeiskt system för tidig upptäckt av smitta och vidarebefordrat informationen till flera tyska delstater vars myndigheter nu undersöker vart köttet har sålts.

Meddelandet bekräftar EU-kommissionens varningar om att problemet riskerar att spridas.

Undersökning inledd

Tyska jordbruksdepartementet säger i ett pressmeddelande att federala och regionala regeringar i förra veckan kom överens om att stänga foderföretag som kan ha använt smittad sirap i avvaktan på närmare undersökning.

Nederländerna, världens tredje största grisköttsexportör, har redan inlett en undersökning av hur det kommer sig att foder med det förbjudna tillväxthormonet getts till grisar.

Belgien sade i förra veckan att sirap som kan ha varit smittad med hormonet MPA hade levererats till två av landets foderföretag från Nederländerna.

Problemet kan spridas

Nederländerna offentliggjorde problemet förra månaden, men antalet berörda gårdar har växt till 355, från 42 för någon vecka sedan.

En taleskvinna för EU-kommissionen har sagt att problemet kan spridas eftersom nederländska grisar fraktats till Italien, Spanien och Frankrike, och att färdiga produkter möjligen levererats till Storbritannien och Luxemburg.

MPA är ett tillväxthormon som är förbjudet i EU, men används lagligt i USA, Australien och Nya Zeeland.

TT-Reuters