Bästa sättet att sluta röka: Börja snusa

NYHETER

Metoden får stöd av internationella forskare

Den som slutar röka ersätter ofta cigarretterna med snus. Det gäller dem som bor i Sverige där snus är tillåtet.

Nu uppmuntrar internationella forskare fler länder att tillåta snus, just för att underlätta för rökare att fimpa för gott.

Det nya vapnet mot rökning presenterades vid den internationella cancerkongressen i Norge i veckan.

Enligt Svenska Dagbladet lanserades snusstrategin av flera ledande antirökningsexperter.

- Sverige är bäst i världen på att inte röka. Färre svenskar röker och fler har slutat röka än i alla andra industriländer, sa Clive Bates, ledare för den brittiska aktionsgruppen ASH (Action on Smoking and Health).

- Den enda förklaringen till denna framgång är snuset som enbart finns i Sverige. Det är dags att ta lärdom av de svenska erfarenheterna.

85 procent använde snus

Den svenske antirökningspionjären Lars Ramström lanserade vid kongressen i Norge snus som ett bra och effektivt hjälpmedel för att sluta röka.

- Vi vet att 85 procent av rökarna vill sluta röka om de kan. Och vi vet också att nästan hälften av rökare som lyckats sluta i Sverige använt sig av snus, sa han enligt SvD.

Anledningen till att snuset framhålls som ett alternativ i kampen mot rökningen är att experterna behöver nya vapen mot rökningen.

- Hittills har vi varit helt fokuserade på att stoppa rökningen till varje pris. Men vi har börjat inse och måste acceptera att vissa människor kommer att fortsätta att röka. Totalt rökstopp är en utopi, därför att nikotin är starkt beroendeframkallande och får många som försöker sluta att återfalla, sa ledaren för den internationella kampen mot rökning, Nigel Gray, enligt SvD.

Minska riskerna

Istället för en nollvision vad gäller nikotinberoende vill experterna åtminstone minska riskerna. Förespråkarna för snus har pekat ut snus som föga hälsofarligt, och nu är antirökningsexperterna villiga att haka på.

- Det går inte att förneka att snus är 90 till 99 procent mindre farligt än rökning. Därför är det idiotiskt att svenskt snus är förbjudet i så många länder, säger Clive Bates.