Nyheter

Oklara regler för kommunernas kattjakt

NYHETER

LOMMA

Tiotusentals katter som betraktas som övergivna skjuts varje år av landets skyddsjägare.

Men oklarheter i lagen när det gäller kommunernas rätt att beordra avskjutning, har fått Lomma kommun att stoppa all kattjakt i väntan på besked från Jordbruksverket.

- Jag kan inte se i lagen att vi ska besluta om att avliva katter, säger Kristina Nilsson, miljöingenjör i Lomma kommun.

Under förra året dödade skyddsjägarna 70 katter i kommunen, men nu har Nilsson stoppat all kattjakt till dess att Jordbruksverket sagt sitt.

Det sägs att katten har nio liv. Problemet för Jordbruksverket är att dessa liv tycks vara beroende av många olika lagar.

Kommunernas skyddsjägare skjuter katter med hänvisning till bland annat djurskyddslagen och miljöbalkens förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Men katter berörs också av till exempel jordabalken och lagen om hittegods.

Mellan stolarna

På något sätt faller katten mellan stolarna, säger djurskyddsinspektör Linda Karlsson, som håller på att skriva Jordbruksverkets nya anvisningar om hur kommunerna ska handskas med besvärliga katter.

- Lösspringande katter, där man upplever att det inte finns någon ägare, är ju egentligen hittegods som ska lämnas till polisen. Men det vill polisen inte riktigt vara med på, säger hon till Sydsvenska Dagbladet.

I väntan på klara besked skaffar varje kommun egna regler för vilka katter som ska skjutas. Förra året ville miljönämnden i Vellinge till exempel skjuta alla katter, vilda såväl som tama, som sprang över till grannens tomt eller förorenade sandlådor. Men efter ett ramaskri från kommunens kattälskare backade kommunen något. Nu avlivas bara de infångade katter som saknar märkning och halsband, och där ingen ägare hör av sig.

Inget krav

Men i lagen finns inga krav på att katter ska vara märkta eller ha halsband för att slippa avlivning.

- Huruvida en katt är förvildad eller inte är en hårfin bedömning, säger Linda Karlsson.

Enligt henne räcker det med att någon tillfälligt matar en ägarlös katt för att den katten ska vara fredad.

- Så tolkar vi det enligt djurskyddslagen.

Markägare på landsbygden får skjuta förvildade och övergivna katter, enligt lagen om tillsyn över hundar och katter.

Men för att få skjuta katter i tätbebyggt område krävs tillstånd från polisen. Kommunens skyddsjägare brukar få generella och långfristiga tillstånd för att skjuta både övergivna katter och andra skadedjur, som måsar, kaniner och duvor.

TT

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter