Asteroid kan utplåna jorden

NYHETER

Kollision hotar om 17 år

Asteroid 2002 NT7 är det farligaste rymdföremål som någonsin hotat jorden. Om den fortsätter i sin nuvarande bana kan den utplåna stora delar av jordklotet om 17 år enligt nyhetskanalen BBC.

Foto: AP (arkivbild)
Asteroiden som forskarna följer har kraft nog att utplåna en hel kontinent, om den skulle träffa jorden.

Asteroiden kan kollidera med jorden den 1 februari 2019, enligt astronomernas beräkningar. Kraften från kollisionen kan utplåna en hel kontinent och ge klimatförändringar på hela planeten.

Största hotet hittills

Asteroiden är omkring två kilometer bred och upptäcktes den 5 juli. Forskare över hela världen har hållit den under uppsikt sedan dess.

Astronomerna har har gett asteroiden siffran 0,06 på den så kallade Palermoskalan som mäter risken för att rymdfenomenet ska påverka jorden. Siffror mellan - 2 och 0 innebär att fenomenet hålls under noga övervakning. Inget fenomen har tidigare fått en siffra över 0, enligt BBC.

NT7 cirkulerar ett varv runt solen på 837 dagar och asteroiden kommer enligt beräkningarna att korsa jordens bana vid flera tillfällen.

Närmaste månaderna avgör

De närmaste 18 månaderna kommer forskarna att ha NT7 inom synhåll och kan göra mer exakta beräkningar av asteroidens bana.

Först då kan de avgöra om NT7 är ännu ett falskt larm eller inte.

– Hotet är fortfarande litet. Ett föremål av den här storleken kolliderar med jorden en gång på fem miljoner år. När vi får ytterligare information tror jag att vi kan avskriva det här hotet, säger, Donald Yeomans, expert på NASA, till BBC.

Ulrika Nordin