En ordets mästare är död

NYHETER

Olof Lagercrantz blev 91 år gammal

Författaren, litteraturkritikern och tidningsmannen Olof Lagercrantz är död.

Han avled i sitt hem i Drottningholm efter en lång tids sjukdom.

Hustrun Martina vårdade honom in i det sista.

Foto: Olof Lagercrantz

- Det kom till en punkt när man önskade att han skulle få försvinna, säger yngste sonen, författaren David Lagercrantz, 39.

Olof Lagercrantz blev 91 år. Han var en gigant i svenskt kulturliv i mer än ett halvt sekel.

Men till slut tog åldern ut sin rätt. Enligt familjen har han tacklat av allt mer de senaste åren. Mot slutet har hustrun Martina, 82, fått hjälp flera gånger om dagen av hemvårdare för att orka med att sköta sin sjuka make.

Hemma hela sjukdomstiden

- Min svåger har kunnat vara hemma under hela sjukdomstiden, säger Olof Ruin, 74, professor i statsvetenskap.

Den sista tiden i livet blev mycket svår. För en dryg vecka sedan insjuknade Olof Lagercrantz i dubbelsidig lunginflammation. Han låg medvetslös och kunde inte tillgodogöra sig vätska.

- Så låg han där och torkade ut. Han slutade bara andas till slut. Han var medvetslös den sista tiden. Det var ganska skönt tycker jag, säger David Lagercrantz.

Rösten brister.

Äldste sonen Martin Lagercrantz, 61, var tillsammans med sin pappa i dödsögonblicket. De fyra yngre syskonen anlände till föräldrahemmet i Dalkarlshagen i Drottningholm under dagen. Dottern Marika Lagercrantz, 48, avbröt sitt engagemang vid Nya Skånska Teatern i Landskrona, där hon har en av huvudrollerna i teaterpjäsen "Muntra fruarna" av Shakespeare.

Samlades för att sörja

Släkten Lagercrantz samlades i går kväll för att sörja tillsammans. De hedrade den dödes minne genom att läsa hans dikter och spela hans favoritmusikstycken.

Marika Lagercrantz var så tagen att hon inte orkade svara på frågor från media. I en intervju med Aftonbladets Fredrik Virtanen för några år sedan berättade skådespelerskan att hon nästan dagligen pratade med sina föräldrar i telefon.

- Varje gång jag har åkt bort har jag tänkt att nu är det sista gången jag ser honom, sa hon.

Enligt Olof Lagercrantz egen vilja kommer begravningen att ske i stillhet, med bara de närmaste närvarande.

Skrev flera uppmärksammade biografier

Några av böckerna:

Katarina Sternudd