Alla gruvarbetarna räddade i morse

NYHETER

Nio personer instängda i gruva sen i onsdags

1 av 3 | Foto: AP
En av de räddade gruvarbetarna tas upp.

SOMERSET

- Varför dröjde ni så länge, grabbar?

Några timmar efter den kommentaren hörts från gruvdjupet i den amerikanska delstaten Pennsylvania var alla de nio innestängda gruvarbetarna räddade.

77 timmar tog det att borra sig ned till luftfickan på 73 meters djup i Que Creek-gruvan, tio mil sydost om Pittsburgh. Där hade nio gruvarbetare suttit instängda sedan sent i onsdags, då vatten började sippra in i deras schakt från en intilliggande övergiven gruva. De räddade sig till en klipphylla med en luftbubbla, och tvingades tillbringa dygnen fram tills söndagsmorgonen i det 130 centimeter höga och fem meter breda utrymmet.

Sedan i torsdags har räddningsmanskapet arbetat med att borra ett hål, stort nog för en bredaxlad gruvarbetare, ned till de instängda arbetskamraterna. Borrningsarbetet tvingades avbrytas i tolv timmar sedan borren gått sönder, och hoppet falnade i lördags, då ingenting hörts från de innestängda på över två dygn.

Alla räddades

Men på söndagsmorgonen svensk tid nådde borren fram, och när en kommunikationslinje upprättats kunde de anhöriga som samlats i närheten andas ut. De nödställda kunde firas upp i en kapsel som den amerikanska marinen hade levererat. Den siste kom upp klockan 2.45 på söndagsmorgonen (8.45 svensk tid).

- De var på jättebra humör och det var härligt att se den nionde killen komma upp, sade Pennsylvanias miljöminister David Hess till tv-kanalen CNN.

De nio var nedkylda efter dygnen i det tiogradiga utrymmet, men hade bara lätta skador. Som en säkerhetsåtgärd fördes dock samtliga till sjukhus.

Olycksgruvan ligger bara en och en halv mil från det fält där ett kapat United Airlines-plan kraschade den 11 september förra året. Anhöriga till passagerare på planet skickade uppmuntrande e-post till gruvarbetarnas familjer.

Sedan 1870 har 58 000 arbetare dödats i olyckor i Pennsylvanias gruvor. Men nuförtiden är säkerheten bättre, och de senaste två åren har bara en gruvarbetare dödats i tjänsten.

De nio gruvarbetarna:

TT-Reuters