Inget förbud mot kamphundar

NYHETER

Körkort för hundägare föreslås

Det blir troligtvis inget förbud mot kamphundar i Sverige men däremot kan det bli aktuellt med körkort för hundägare.

Karin Starrin utreder frågan på uppdrag av regeringen.

Regeringens utredare tänker inte föreslå ett förbud mot kamphundar. Det kan däremot bli aktuellt med körkort för hundägare.

Farliga hundar är ett problem i samhället. De attackerar människor och djur och nu vill regeringen få ett stopp på det.

Men det blir troligtivs inget förbud mot kamphundar i Sverige.

- Så enkelt är inte problemet att vi bara kan sortera bort vissa raser. Vi försöker bedöma hur stort problemet är med hundar överhuvudtaget i samhället och se på det så brett som möjligt, säger Karin Starrin som är landshövding i Halland och enmansutredare åt regeringen.

Hund-körkort på förslag

Förbundet Djurens rätt har en lösning på problemet - ett körkort för hundägare. Karin Starrin har inte tagit ställning till det förslaget än.

- Det är ett förslag som figurerar. Vi har inte funderat djupare på det än, säger hon.

Själv har Karin Starrin en jämthund, en hanhund som heter Tjabo och är tre år gammal. Till för ett par månader sedan hade hon även en springerspaniel som blev elva år gammal.

- Eftersom jag själv har hund så vet jag såklart lite mer om hundar. Det är hundägaren som ansvarar för hur hunden beter sig, säger Karin Starrin.

Hundägare har vad som kallas för strikt ägaransvar. Man är ansvarig för vad hunden gör oavsett om man är med när det händer eller inte. Hundägaren kan alltså ställas till svars om hunden skadat en annan människa, djur eller egendom.

I och med kravet på ID-märkning och obligatorisk ägarregistrering hoppades regeringen få bukt med problemet med aggressiva hundar men nu kan alltså fler åtgärder bli aktuella.

Den 11 september anordnas en hearing om problemet med hundar i samhället. I början av nästa år ska Karin Starrin vara klar med utredningen.

De 20 vanligaste hundraserna 2001:

Totalt nyregistrerades 49 808 hundar i Sverige 2001, varav 290 olika raser. Statistiken kommer från Svenska Kenneklubben.

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund