Knarkhandeln frodas på nätet

NYHETER

Ny teknik underlättar langning

Internet används av knarkhandlarna för att underlätta langningen.

Droger finns att beställa via Internet. Den som är kunnig i kemi hittar recept på knark och kan själv tillverka drogerna.

Foto: En av alla sajter med narkotika på nätet.

Internet har revolutionerat människors liv på många sätt. Men med de goda sakerna kommer också dåliga. Med IT har tillgången på narkotika ökat och knark är nu enkelt att få tag i.

En enkel sökning på Internet genererar ett stort antal träffar. Några klickningar räcker för att få fram knarklistorna på svenska och internationella hemsidor. Här köps och säljs droger: GHB, cannabis, och lugnande preparat är bara några exempel.

Här finns dessutom tips på hur man ska smuggla in droger i landet, lämplig dosering av olika droger, rimliga priser på narkotika, odlingstips, var man kan få tag i knark i olika städer mm.

Samtidigt ökar användandet av narkotika bland ungdomar, något som enligt polisen kan ha ett samband med internethandeln.

Partydroger lätta att få tag i

Att det är enklare att få tag i narkotika idag är något som polisen bekräftar.

- Det är lättare att få tag i partydroger som svampar och piller idag, säger Anders Ahlqvist som är chef för internetenheten på IT-brottsroteln på Rikskriminalen.

Även om man kanske inte alltid hittar annonser om knark på internet så erbjuder mediet en chans för säljare och köpare att komma i kontakt med varandra.

- Det är enklare att få kontakt via diskussionsforum och chattar, säger Anders Ahlqvist .

Han tror själv att narkotikabrottslingar använder Internet i större usträckning idag än tidigare.

Ny teknik möjliggör knarkhandel

Den nya tekniken möjliggör nya sätt att beställa och distribuera handeln, det framgår också av en rapport från FN-organet International Narcotics Control Board, INCB från i år.

Mejlen krypteras och skickas mellan köpare och säljare. SMS används i enskilda knarkaffärer. Via textmeddelanden kommer man överens om hur affären ska göras upp.

- All modern teknik används. Internetbaserade tjänster blir allt vanligare och det sker en ständig utveckling vad gäller tekniken. Det kommer nya grejer hela tiden, säger Anders Ahlqvist.

Han och hans kollegor surfar inte själva runt i jakt på brottslingar som använde sig av Internet. Anders Ahlqvist vill inte berätta något om deras metoder att arbeta men beskriver sitt arbete så här:

- Vi jobbar målinriktat mot fenomen som andra vill ha hjälp med, till exempel kollegor som arbetar mot narkotikabrottslighet.

Om missbruket:

Statistiken kommer från Centralförbundet för alkohol- och narkotikabekämpning samt Socialstyrelsen.

Susanna Vidlund