Nyheter

Bättre granskning ska stoppa falskläkare

NYHETER

Socialstyrelsen har upptäckt att ett antal utländska läkare lyckats få anställning i Sverige trots att de saknar behörighet. Myndigheten uppmanar nu landstingen att sköta kontrollen bättre.

Socialstyrelsen upptäcker vanligen att en läkare är obehörig när personal från ett landsting hör av sig med frågor kring den person som har anställts.

- Det är allvarligt när huvudmännen anställer läkare som inte har klarat de krav som vi ställer. Om man inte har klarat språk- och kunskapsproven är det inte meningen att man ska arbeta som läkare, säger Leif Gudmundson, jurist på Socialstyrelsen, till Dagens Medicin.

Enligt Gudmundson rör det sig om drygt tio fall av olegitimerade läkare som anställts i Sverige under de senaste åren, vilket innebär en ökning.

Läkare från andra EU-länder får sina legitimationer automatiskt godkända av Socialstyrelsen. För läkare från andra länder görs en individuell prövning beroende på om läkaren är specialist eller inte. Den som inte är specialist måste genomgå ett språk- och ett kunskapsprov samt fullgöra AT-tjänstgöring, medan specialister måste göra språkprov och provtjänstgöring för att bli behöriga i Sverige.

- Rörligheten på arbetsmarknaden har ökat och allt fler utländska läkare söker sig till Sverige. Läkarförbundet är positivt till denna arbetskraftsinvandring men det är en självklarhet att läkare som anställs ska kunna visa upp svensk legitimation, säger Bernhard Grewin, Läkarförbundets ordförande, till tidningen.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter