Han var självsäker och skrattade ofta

NYHETER

Pakistanske journalisten om mötet med världens mest jagade man

Självsäker trygg - till och med upprymd.

Världens mest eftersökte man, Usama bin Ladin är inte rädd.

Den pakistanske journalisten Hamid Mir som i torsdags fick en exklusiv intervju med Usama bin Ladin, berättar nu mer om sitt möte med terrorledaren.

I intervjun som publicerades på fredagen i den pakistanska tidningen Dawn förklarade Usama bin Ladin att han hade tillgång till kärnvapen och kemiska vapen och inte tvekade att använda dem.

I lördagens nummer av tidningen avslöjar Mir fler personliga detaljer kring mötet. Bin Ladin var på mycket gott humör under intervjun, talade med stort självförtroende och skrattade ofta.

Under intervjun blev det uppenbart att Usama bin Ladin känner sig bekväm trots att han jagas av USA, och att hans liv är i fara.

"Erfaren talare"

Hamid Mir träffade bin Ladin för första gången under 1997 och 1998. När han återigen mötte honom, den här gången i Afghanistan, fann han honom mycket förändrad.

– Tidigare var han mycket lågmäld men numera uttrycker han sig som en erfaren talare, mycket träffsäkert, säger Hamid Mir till AFP.

"Skrattade ofta"

Bin Ladin var på mycket gott humör under intervjun och han skrattade ofta.

- Han är mycket kritisk till Pakistans regering, mer än tidigare. Han är mycket förändrad på många sätt och mycket mer självsäker, säger Mir.

"Jag är redo att dö"

Världens mest jagade man inser själv att USA är ute efter att döda honom förr eller senare.

- Jag är redo att dö. Jag vet att de kan bomba här också. De vet inte att jag befinner mig just här men eftersom de släpper bomber lite överallt kan jag bli dödad närsomhelst, till och med nu, sa bin Ladin under intervjun.

Han var också övertygad om att hans kamp kommer att fortsätta efter hans död.

"Vi är offren"

– De tror att problemet är löst genom att döda mig men så enkelt är det inte. Det här kriget har spridit sig över hela världen.

Bin Ladin som sägs flytta konstant för att undgå att fångas klagade inte över omständigheterna.

- Jag kämpar emot eftersom de dödar oss. Vi är offren och de förövarna så vi har inget annat val än att slå tillbaka, sa han enligt Mir.

Intervjun med Mir var den första efter attackerna den 11 september. Mir sade dock att han tror att fler journalister kommer att bjudas in till Kabul på en presskonferens inom några veckor.

USA säger att det inte finns några bevis för att bin Ladin har tillgång till kärnvapen. Däremot tror underrättelsetjänsten att bin Ladins anhängare har "experimenterat" med kemiska vapen i ett träningsläger i Afghanistan.

– Vi söker efter kemiska-, biologiska- och kärnvapen, sade president Bush under ett tal i Washington under fredagen. Med tillgång till vapen av den typen är våra fiender ett hot mot varje nation och civiliisation, sa Bush.

Presidentens säkerhetsrådgivare Gondoleezza Rice, sade att "USA inte har "några trovärdiga bevis i nuläget för att ett specifikt hot föreligger".

Annika Sohlander