Nato kallar till krismöte efter veto

NYHETER

Powell om de europeiska ländernas beslut: Oförlåtligt

Nato utlyste på måndagsmorgonen ett brådskande möte om Irak till klockan 10.30, meddelade alliansen officiellt enligt Reuters.

Försvarsminister Donald Rumsfeld fördömde skarpt vetobeslutet i en intervju som publicerades av åtta europeiska tidningar på måndagen.

Rumsfeld sade att Turkiet har bett Nato att få skydd av Awacs-plan och utrustning mot kemiska och biologiska vapen.

– Vissa medlemsländer har blockerat begäran. Jag tycker att det är skamligt. Dessa länder kommer att dömas av sina egna folk och de andra medlemmarna av alliansen, sade ministern i Le Figaro.

Enligt diplomater är konflikten i Nato, i sig själv föga väsentlig, ett tydligt symptom på gnisslet i relationerna mellan USA och krigsmotståndarna i Europa, främst Tyskland och Frankrike.

I Washington sade utrikesminister Colin Powell i söndags till tv-kanalen Fox att han finner Belgiens, Frankrikes och Tysklands beslut ''oförlåtligt''.

– Det är dags för Nato att hålla samman och ställa sig bakom en av våra kolleger i Nato som kan utsättas för fara, inte av USA utan av Irak. Så jag hoppas att tyskarna, fransmännen och belgierna tänker om i den här frågan inom det närmaste dygnet.

Läs också:

AFTONBLADET IGÅR:

TT-Reuters