Han blev årets kock

NYHETER

Magnus Lindströms lamm och lax föll Persson på läppen

STOCKHOLM

Det blev femte gången gillt för Magnus Lindström från Göteborg.

Hans tillagade lamm och den rökta laxen föll kockeliten och statsminister Göran Persson på läppen och gjorde honom till årets kock 2003.

Foto: Magnus Lindström från Göteborg blev årets kock.

En bit rökt lax smaksatt med senap och kummin tillsammans med lite syrad gurksallad till smörgåsbordet. En varmrätt med vitlöksstekt lammrygg med olika grönsaker tillsammans med friterad getostpotatis.

Magnus Lindström, deltagare i kocklandslaget, använde inte bara ett gudomligt recept utan även ett vinnande. Fyra gånger har han varit i final. Den här gången föll allt på plats.

Från ett yrke långt ifrån strålkastarljuset till de stora sammanhangen. Så kan man beskriva den svenska kockens segertåg både i Sverige och i världen de senaste decennierna.

Jubileum

Ett av bevisen är tävlingen årets kock som firar 20-års jubileum i år och genomfördes på Grand Hotel i Stockholm. Yrket har nått sådan status att både kungen och statsministern tar sig tid. Statsministern som jurymedlem och kungen som prisutdelare i gyllene salen i Stockholms stadshus.

– Det smakar naturligtvis utmärkt men det är mycket svårt att jämföra fantastiska rätter med varandra, sade Göran Persson och lade förnöjt ner gaffeln på tallriken i väntan på nästa av de åtta tävlingsbidragen.

Han ser torsdagens juryarbete, förutom att han är intresserad av mat, som ett sätt att stödja en växande näring.

– Det här är en sektor av allt större betydelse. Svenska kockar är internationellt uppmärksammade och det handlar om människor som är mycket seriöst engagerade, sade Göran Persson som blev extra förtjust över att hans favorit strömmingen fanns med bland tävlingsbidragen.

Förnyat smörgåsbord

Den jurygrupp som han satt med bedömde tävlingsmomentet förnyelse av det svenska smörgåsbordet. För ett ovant öga var likheten med smörgåsbordet svårt att se, förutom att det var många små portioner som bars fram.

Men tittade man lite närmare upptäcktes laxen, sillen, rödbetorna och korvarna - men upphöjda till perfektion.

Statsministern var i tryggt gastronomiskt sällskap. Juryn runt bordet bestod till stor del av den svenska kockeliten. Det var således inga vanliga smaklökar som skulle övertygas.

Men det handlade inte bara om att kunna laga maten snabbt, god och med säker hand. Ordningen i köket bedömdes också.

Årets kock 2003

TT