300 saknas efter t-banebranden

NYHETER

Lång oviss väntan för anhöriga i Sydkorea

DAEGU (TT-REUTERS)

Hundratals sydkoreanska familjer väntade på onsdagen på besked om deras anhöriga finns med bland offren för tunnelbanekatastrofen i Daegu i tisdags.

Officiellt hette det att 305 människor fortfarande saknades.

Myndigheternas dödssiffra hade på onsdagen stigit till 125. Av dem var 53 identifierade och 72 oidentifierade.

Medan kriminalteknikerna försökte identifiera sönderbrända kvarlevor, ett arbete som lär ta månader, fanns det dock liksom tidigare varierande uppgifter om hur många som egentligen saknas efter mordbrandskatastrofen.

Anhöriga till 280 saknade kom till en samlingslokal i Daegu på onsdagen där myndigheterna visade en videoupptagning från de båda utbrända tunnelbanetågen. Det återstår bara stålskelett av vagnarna, beströdda med aska och benbitar.

''Inget kvar''

- Det finns ju inget kvar! ropade en förtvivlad kvinna.

- Hur ska jag finna min sons kropp?

Runtomkring henne snyftade hundratals människor i samma situation.

Kriminalteknikerna försökte förklara att identifieringen kommer att ta avsevärd tid och att de inte kunde säga hur länge de anhöriga kan få vänta på besked.

En talesman för kommunen bekräftade att 300 saknas.

- Några kan ha räknats två gånger men vi har registrerat 300 saknade, sade han.

På kriscentret uppgavs det samtidigt att 305 saknas.

En del anhöriga anklagar myndigheterna för att vara alltför långsamma med att lämna ut den information som finns. Pressfotograferna får också kritik - för sina bilder.

Inget larm

Tidningen Korea Times skrev om den ''absoluta avsaknaden av säkerhetsutbildning'' för krissituationer. ''Passagerarna kunde inte göra något annat än att gripas av panik. Ingen försökte använda brandsläckarna som fanns under sätena'', påpekade tidningen.

Andra dagstidningar hade fäst sig vid att inredningen i tågen fattade eld så oerhört snabbt - och vid bristen på kommunikationsutrustning och larmsystem.

Den 56-årige mentalsjuke man som misstänks ha utlöst brandkatastrofen ligger kvar på intensivvårdsavdelningen på ett av Daegus sjukhus. Han ska enligt vittnen ha tänt eld på någon lättantändlig vätska som han hade i en mjölkkartong och slängt in den i tåget.

Sätena och golvmaterialet antändes direkt, uppger räddningstjänsten i Daegu och konstaterar att de hundratals människorna ombord på de båda tågen i praktiken inte hade en chans att sätta sig i säkerhet.

Läs också:

TT-Reuters