I Västervik ler man mest

NYHETER

Sveriges gladaste stad

Aftonbladets charmigaste reportrar och fotografer reste land och rike runt. De log - och räknade hur många som log tillbaka. Flest leenden mötte vi i Västervik. De suraste minerna i Ulricehamn.

100 personer i varje stad möttes av vårt leende. Här kan du se hur många som log tillbaka.

VÄSTERVIK. Här besvarar 91 procent våra leenden. Bara 9 procent vägrar dra på smilbanden. En stad som sett Björn Ulvaeus, Alice Babs, Gösta Bernhard och Stefan Edberg födas kan inte sura.

Foto: Västerviksbon Iris Kieningek ger Sveriges gladaste stad ett ansikte.

- Men det är ju kanon - Västerviksborna är glada nästan jämt, säger Peter Gardelin, taxichaufför som haft halva stan i baksätet.

Till och med en vindbiten februarikväll finns leendena på lut i Västervik - som egentligen blommar upp först efter midsommar. Det är då allt händer i stan, visfestival och mc-dagar, Lysingsbad och båttrafik.

- Vintertid händer väl egentligen inte så mycket. Men det goda humöret slocknar inte av den bist-ra vinden från öster, säger Peter Gardelin.

Roligt i Västervik så här års?

- Statt och Harrys Pub håller alltid.

Övriga plus i Västervik är bra shopping, en mysig stadskärna och snurr på kulturen.

Vintertid bor cirka 20 000 invånare i stan, en siffra som fördubblas sommartid. Och det tar Västerviksborna med äkta glädje.

- Jag har aldrig hört ett enda klagomål över sommarträngseln. Tvärtom är turister och festivalbesökare alltid lika välkomna, försäkrar Peter Gardelin.

Ebba von Essen