Martin Johansson utslagen direkt

Två guld till Kanada i short track

Sveriges shorttrack-åkare Martin Johansson blev utslagen redan i försöken på 500 meter.

Martin fick en bra start och låg tvåa i loppet men blev på det näst sista varvet passerad av belgaren Wim de Deyne.

Belgaren tog andraplatsen och gick vidare till kvartsfinal tillsammans med segraren, Kinas Feng Kai.

I finalen blev det dubbel kanadensiskt genom Marc Gagnon och Jonathan Guilmette. OS-bronset till amerikanen Rusty Smith och därmed blev det överraskande ingen asiat på prispallen.

Favoriten Kim Dong-sun, Sydkorea, åkte ut redan i semifinal och fick ingen revansch efter att ha blivit fråntaget guldet på 1 500 meter i onsdags. Då var Kim först i mål, men diskades mycket hårt, och guldet gick i stället till amerikanen Apolo Anton Ohno. Sydkorea lämnade in protest, men den avslogs.

I semifinalen på 500 meter var det Ohnos tur att drabbas av diskning. Domarna ansåg att amerikanen stört en medtävlare och diskningen kom omedelbart.

På 1 000 meter för damer gick OS-guldet till Yang A Yang, som vann efter en hård duell med sydkoreanskan Ko Gi-hyun. Yang vann även guldet på halva distansen, 500 meter.

I stafett 5 000 meter skulle det bli en tuff match mellan Kanada, USA och Kina. Men de två sistnämnda lagen ramlade och Kanada kunde defilera hem segern. Vinnaren på 500 m, Marc Gagnon, fick äran att skära mållinjen som guldmedaljör.

I Kanadas guldlag åkte förutom Gagnon, Jonathan Guilmette, Mathieu Turcotte och Francois-Louis Tremblay.

Italien åkte hem silvret, medan Kina kom tillbaka och grejade en bronsmedalj.

TT