Vart tredje barn lever i fattigdom

NYHETER

I Malmö kommer de vrålhungriga till skolan efter helgen

MALMÖ

Fredagar och måndagar går det åt mer mat på Lindängeskolan.

Det är det tydligaste tecknet på att mer än vart tredje barn i Malmö lever i fattigdom.

- Det värsta är när barnen kommer vrålhungriga till skolan efter helgen, säger föreståndaren Helen Olsson.

Birgitta Borglin, barn- och ungdomschef i stadsdelen Fosie i Malmö, är oroad över problemen - som märks så tydligt bland annat här i Lindängeskolan.

Barnfattigdomen i Sverige är störst i Malmö. Stadsdelen Fosie där Lindängeskolan ligger är en av de värst utsatta.

Orsaken är en stor andel barn med utländsk bakgrund och det utanförskap som deras föräldrar drabbats av. För även om andelen fattiga barn i Sverige minskar ökar klyftorna mellan de fattigaste och de rika.

I Fosie har nästan 50 procent av invånarna utländsk bakgrund. Drygt 20 procent av hushållen är beroende av socialbidrag. Arbetslösheten ligger på nio procent.

Får för lite mat

Och en följd av fattigdomen är att barnen inte får tillräckligt med mat när de inte är i skolan.

- När man ser att en del små, smala barn tar om två-tre gånger på måndagar, som de aldrig gör annars, förstår man att något är fel, säger Helen Olsson, föreståndare för skolrestaurangen på Lindängeskolan.

- Jag tänker speciellt på en liten kille som äter otroligt mycket. När jag tittar på honom undrar jag ofta om han får någon mat hemma.

En del barn kan inte vara med på gymnastiklektionerna för att föräldrarna inte har råd med gympaskor. En del har inte råd med insamlingar till skolresan.

- Det är oerhört allvarligt. Vi har därför som policy att insamlingar inte får ske på våra skolor, säger Birgitta Borglin, barn- och ungdomschef i Fosie.

"Ett misslyckande"

Situationen är likadan på många andra skolor i Malmö. Även Rosengård och södra innerstan tillhör de fattigaste stadsdelarna.

Kommunalrådet Kent Andersson (s) med ansvar för integrationsfrågor medger att den höga barnfattigdomen är ett misslyckande.

- Vi hade ett tufft 90-tal där många blev arbetslösa och samtidigt har det flyttat hit många invandrare som varit en kort tid i Sverige.

Han ser arbete som den enda lösningen.

- Vi arbetar med vuxenutbildning och mot diskriminering på arbetsmarknaden. Om föräldrarna får arbete minskar automatiskt barnfattigdomen.

Höjda socialbidrag till barnfamiljer är inte aktuella.

- Nej, men det är viktigt att det finns en offentlig sektor som utjämnar skillnaderna och att vi ger de skolor där de fattigaste barnen går extra resurser.

Så många är fattiga i de tio värsta kommunerna

Per-Ola Ohlsson