Barnarbetare skördar kakao åt Marabou

NYHETER

Svenska Unicef: Barnen blir grymt utnyttjade, säljs eller luras in i slaveri

Röda korset och Unicef slår larm om barnslaveriet vid kakaoodlingarna i Elfenbenskusten.

Marabou och Cloetta får delar av sin kakao därifrån.

SLAVAR De amerikanska journalister som besökt kakaoplantagen i Västafrika såg misshandlade barn i åldern 9-12 år slita från tidig morgon till sen kväll. En del av den kakao som Marabou och Cloetta använder kommer härifrån.

De amerikanska journalisterna Sumana Chatterjee och Sudarsan Raghavan har besökt kakaoplantagen i Västafrika.

De såg misshandlade barn, i åldrarna 9-12, som sålts till plantageägaren och tvingades slita från tidig morgon till sen kväll.

Kan inte spåra chokladen

- Barnen blir väldigt cyniskt och grymt utnyttjade av affärsmän, de säljs eller luras in i barnslaveri, säger Kent Härstedt, ordförande i svenska Unicef.

Enligt Röda korset säljs varje år 15 000 barn till kakaoplantager i Elfenbenskusten. Och från dessa områden köper världens chokladfabrikanter, även svenska, sin kakao.

- Vi köper kakaomassa från olika underleverantörer i Europa och vi kan inte spåra exakt från vilket plantage kakaon kommer, säger Mats Liedholm, marknadschef på Marabou.

På Marabous hemsida står det att kakaon bland annat kommer ifrån Ghana, Elfenbenskusten och Nigeria. Och att "skördandet tar lång tid och därför kräver stor personalstyrka". Men man är medveten om att problemet med barnarbete förekommer på vissa plantager.

"Barnen hjälper till då och då"

- Det är familjeägda plantager där barnen då och då hjälper till, precis som hemma på våra svenska jordbruk, säger Mats Liedholm på Marabou.

- Vi har under en längre tid fört en dialog med Rädda Barnen för att vi ska kunna göra vad vi kan för att förbättra förhållandena

Även Cloetta får sin kakaomassa från bland annat Elfenbenskusten.

- Vi köper kakaomassa från kakaobörsen och där levereras den enbart med garantisedlar med ursprungsland, säger Dan Bowall, marknadschef på Cloetta.

Kakaon från olika plantager blandas i olika säckar när den skickas till chokladmassaproducenterna.

Det är alltså omöjligt att avgöra vilken chokladbit som har en bitter smak av barnslaveri.

250 miljoner barnarbetare i världen i dag

Petra Axlund