Argentinsk marinofficer begärs häktad i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Anklagas för människorov av Dagmar Hagelin 1977

Den argentinske marinofficeren Alfredo Astiz begärdes på måndagen häktad vid Stockholms tingsrätt. Han anklagas för människorov av svenskan Dagmar Hagelin 1977. Beskedet återväckte hoppet hos pappan Ragnar Hagelin.

- Jag har kämpat i snart 25 år och detta är naturligtvis ett stort steg framåt och jag är jätteglad, oavsett om jag inte vet vad detta kommer att resultera i, säger han till TT.

Hur tror du att det här fallet kommer att sluta?

- Det vill jag inte spekulera i nu. Jag har lärt mig att vara lite försiktig, för under alla dessa år har det alltid varit ett steg fram och sedan två, tre tillbaka.

- Men hoppet är stort, även om jag ju vet att argentinska myndigheter sagt nej till utlämning av Astiz till andra länder, säger Ragnar Hagelin som fortfarande när drömmen om att dotterns kropp ska kunna hittas och till slut få en grav att vila i.

Väninna bortförd

På morgonen den 27 januari 1977 begav sig den 17-åriga Dagmar Hagelin till en väninnas bostad i en förort till Buenos Aires. Vad hon inte visste var att väninnan redan kvällen innan hade förts bort av en av den argentinska militärens kommandogrupper.

När Dagmar Hagelin kom fram möttes hon av medlemmar ur kommandogruppen, som med dragna vapen misstog henne för en annan person de hade kommit för att gripa.

När hon försökte fly, sköt Astiz henne i huvudet och hon skadades svårt. Astiz och en annan person förde henne till marinens mekaniska skola (ESMA), den plats där regimens misstänkta meningsmotståndare förhördes och torterades. Allt enligt chefsåklagare Tomas Lindstrands gärningsbeskrivning.

Dagmar Hagelin har inte synts till sedan den dagen.

Astiz inte utlämnad

Möjligheterna att få Astiz utlämnad för en eventuell rättegång i Sverige är inte alltför stora. Tidigare i år har Argentinas regering beslutat att inte utlämna Astiz till vare sig Italien eller Frankrike, där åtal har väckts för liknande brott.

I hemlandet omfattas Astiz av den amnesti som regeringen utfärdade 1987 för tidigare officerare som misstänks för brott begångna under militärregimens så kallade smutsiga krig åren 1976-1983.

I fjol dömdes dock Astiz till tre månaders villkorligt fängelse för att i tidningsintervjuer ha skrutit om sina brott och sagt att han inte ångrar någonting.

Kan begäras efterlyst

Häktningsförhandlingen mot Astiz hålls i Stockholms tingsrätt på torsdag förmiddag. Advokat Ola Salomonsson är utsedd till den argentinske officerens offentliga försvarare.

- Jag har i dag (måndag) inte haft någon möjlighet att börja försöka komma i kontakt med Alfredo Astiz. Jag vet inte ens hur förutsättningarna är för att lyckas med det, säger Ola Salomonsson till TT.

- Till häktningsförhandlingen på torsdag vill jag naturligtvis veta vilken inställning han har, så jag hoppas innerligt att jag får tag på honom.

Om domstolen häktar Astiz på sannolika skäl misstänkt för människorov, kan åklagaren begära honom internationellt efterlyst.

- Nästa steg blir att skriva till riksåklagaren med en begäran om att regeringen ska kräva Astiz utlämnad från Argentina, säger Tomas Lindstrand till TT.

Erik Lindahl/TT Lars Pedersen/TT

Publicerad: