S lovar sänkt skatt för pensionärer

Nu är slaget om pensionärerna i gång.

I dag presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) sitt vallöfte till de äldre – att skatten på pensionerna ska sänkas ytterligare.

– Jag tycker att vi ska hedra de äldre som byggt upp det här Sverige som vi är så stolta över, säger finansministern.

Socialdemokraternas presenterar i dag ett förslag om sänkt skatt för en miljon pensionärer.

Sänkningen sker genom att förstärka det så kallade grundavdraget och för en pensionär med en inkomst på 25 000 kronor i månaden innebär det ungefär 4 200 kronor i lägre skatt per år.

Socialdemokraterna har sedan länge lovat att ta bort skillnaden i beskattningen av löner och pensioner. Klyftan ska vara borta 2020.

– Vi började med de allra lägsta pensionerna och har redan tagit bort skillnaden i beskattning för pensioner upp till 17 000 kronor i månaden. Nu tar vi näst sista klivet för att pensionärer ska ha samma villkor som löntagare.

– Tillsammans med de skattesänkningar som regeringen genomfört 2016 och 2018 innebär förslaget att ca 96 procent av alla personer över 65 år kommer att betala mindre i inkomstskatt 2019 än vad de annars skulle ha gjort, säger finansminister Magdalena Andersson.

”Oanständig skatteklyfta”

Sänkningen innebär att ungefär hälften av den resterande skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare tas bort för den aktuella gruppen pensionärer, de som tjänar mellan 17 175 och 97 567 kronor i månaden.

– Jag tycker att vi ska hedra de äldre som byggt upp det här Sverige som vi är så stolta över. Jag tycker inte att de ska straffbeskattas och därför vill vi ta bort den här oanständiga skatteklyftan som gör att pensionärer betalar högre skatt än löntagare, säger Magdalena Andersson.

Förslaget är en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet och totalkostnaden skulle hamna på 4,17 miljarder kronor per år.

– Till den 1 januari 2020 vill vi helt ta bort den här skatteklyftan som Moderaterna och de andra allianspartierna har skapat, säger Magdalena Andersson.

Moderaterna har liknande förslag

I lördags gick Moderaterna ut med att man går till val på att helt ta bort skillnaderna i inkomstskatt mellan pensionärer och löntagare. Moderaterna vill också satsa  på pensionärerna, med en extra satsning på 4,4 miljarder och förslaget skulle ge en skattesänkning på 200 till 300 kronor i månaden för den som har en månatlig pension på mellan 13 000 och 17 000 kronor.

Men Magdalena Andersson är kritisk till M-förslaget som hon säger att ”absolut inte” innebär att skatteklyftan skulle försvinna helt för pensionärerna.

– De följer på våra steg men de inför ett sjätte jobbskatteavdrag och det är klart att om de inför ett sjätte jobbskatteavdrag så blir det en ökad klyfta. Och det har Ulf Kristersson inte svarat ordentligt på. Varje gång man inför ett jobbskatteavdrag vidgas ju klyftan, säger Magdalena Andersson.

”Vår sänkning större”

Men Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger att det sjätte jobbskatteavdraget är inräknat i deras förslag som ska ta bort skatteklyftan.

– Vår skattesänkning är ju större än Socialdemokraternas. Det innebär att det är flera pensionärer som får sänkt skatt med Moderaterna jämfört med Socialdemokraterna och de som får sänkt skatt får också mer i plånboken jämfört med Socialdemokraterna.

– De vill ju under nästa mandatperiod sänka skatten med 8,5 miljarder och vi Moderaterna sänker den med 12,9 miljarder som helhet, säger Elisabeth Svantesson.

Publisert:

LÄS VIDARE