Kinas attack mot USA: ”Har startat historiens största handelskrig”

avGustaf Tronarp

Tidigt på fredagsmorgonen trädde USA:s tullar på en lång rad kinesiska varor i kraft.

Regimen i Peking hotar nu med att vidta hämndåtgärder.

– Hittar vi ingen utväg så kommer det att växa som en snöboll som rullar nerför en backe, säger Robert Holleyman, som var vice handelsrepresentant åt Barack Obama, till Bloomberg.

Handelskonflikten mellan USA och Kina togs till en ny nivå på slaget 06.01 på fredagen. Då infördes tullar på en mängd kinesiska varor. Avgifterna omfattar allt från bilar till led-lampor och datorer.

I ett första steg gäller tullarna importerade produkter till ett värde av motsvarande nästan 300 miljarder kronor. President Donald Trump har dock flaggat för att den siffran kan komma att stiga till över 4 800 miljarder kronor. Det överstiger värdet av allt som USA importerade från Kina förra året.

– När de här tullarna träder i kraft är det ganska tydligt att konflikten är på allvar. Om vi inte hittar en utväg så kommer det att växa som en snöboll som rullar nerför en backe, säger Robert Holleyman, tidigare vice handelsrepresentant åt ex-presidenten Barack Obama.

1 av 2 | Foto: Jason Lee/TT
Den kinesiska utrikesminister Wang Yi.

Trump jublar

Det dröjde inte länge innan svaret från Kina kom. I ett uttalande skriver det kinesiska handelsministeriet att tullarna kan hota hela världsekonomin.

”USA har kränkt Världshandelsorganisationens regler och startat det största handelskriget i den ekonomiska historien. Sådana här avgifter är typiska för handelsmobbing och de här åtgärderna hotar globala handelsvägar, stoppar den ekonomiska återhämtningen och utlöser marknadskaos och kommer att skada fler oskyldiga multinationella företag och konsumenter”.

Utrikesminister Wang Yi efterlyser nu samarbete med Europa för att säkra den fria handeln, enligt Reuters.

Tidigare har regimen i Peking sagt att Kina kommer att införa tullar på amerikanska varor som sojaböner och fläskkött.

Men det oroar inte Donald Trump. Under natten skickade han ut ett jublande inlägg på Twitter:

”Tack vare det REPUBLIKANSKA LEDARSKAPET så VINNER Amerika igen – och Amerika blir RESPEKTERAT igen över hela världen”.

”Ett handelskrig har inga vinnare”

Men det är inte bara Kina som drabbas av Trumps tullsmocka. USA har också infört avgifter på stål- och aluminiumprodukter från EU. Tidigare i veckan kom uppgifter om att presidenten också överväger att införa 20-procentiga tullar på europeiska bilar. Enligt en sammanställning som Svenska Dagbladet har gjort skulle det innebära en kostnadsökning på över tre miljarder kronor för de svenska bilexportörerna.

Även Europa har svarat på USA:s offensiv genom att tullbelägga amerikanska produkter.

– Ett handelskrig har inga vinnare. Vi vill inte eskalera läget, men vi kan heller inte avstå från att reagera, har EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tidigare sagt.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Kina