Antinazistiskt konstverk vandaliserades i Almedalen

avMikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

Under natten har fem nazister anhållits misstänkta för hets mot folkgrupp i Almedalen i Visby.

I samband med att nazisterna ska ha härjat har även ett konstprojekt till minne av Förintelsen förstörts.

– Det visar väldigt starkt att de inte har någon som helst respekt för vare sig yttrandefrihet eller för vår historia, säger Kristina Wicksell som är ansvarig för konstverket.

Konstverket föreställande en hög med skor tillsammans med en skylt med en dikt av prästen Martin Niemöller har vandaliserats för andra året i rad under Almedalsveckan.

Skadegörelsen ägde rum i samband med att fem personer från nazistiska NMR härjade i området och gjorde Hitler-hälsning och skrek ”sieg heil”, vilket fem personer nu sitter anhållna för, misstänkta för hets mot folkgrupp.

Kristnia Wicksell är kommunikatör och föreläsare på föreningen ”Make equal”. Hon tror att NMR även ligger bakom sabotaget av konstverket.

– De har kastat runt alla skor, brutit upp den ram som var runt skorna men också brutit av den skylt som satt på, där vi hade satt upp en dikt av prästen Niemöller och en bild från ursprungliga Auswitchz, säger hon.

1 av 2 | Foto: Make equal
Konstverket efter skadegörelsen

”Kränker yttrandefriheten”

Kristina Wicksell menar att skadegörelsen av konstverket är en kränkning mot yttrandefriheten.

– Det är en bild för många av oss på skohögar från koncentrationsläger i Nazityskland, vi har återskapat en hög med skor med en ram och en bild som ska påminna oss om vad som händer om vi inte protesterar mot rasism.

– Vandaliseringen känns väldigt starkt, det är en stark symbolik och att de då trampar sönder konstverket blir väldigt symboliskt.

Det finns ännu ingen misstänkt för brottet, är du säker på att det är NMR som är skyldiga?

– Det är ju sannolikt eftersom det har kommit en massa vittnesmål om att de har härjat på en massa andra håll, de har vandaliserat Expressens tält och det är folk som är anhållna för att de har skrikit ”sieg heil” till exempel vid samma tidpunkt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM