Skarp kritik mot SVT efter granskning av NMR och Förintelsen

Av: Jenny Rydberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SVT:s Faktakollen har granskat NMR och organisationens förnekande av Förintelsen.

Granskningen har fått stark kritik.

”Lägg av SVT! Er faktakoll är djupt osmaklig och legitimerar nazisterna, skriver Helle Klein”, chefredaktör för Dagens arbete på Twitter.

I två artiklar har SVT:s Faktakollen, som granskar makthavares påståenden och uttalanden, granskat personer inom NMR och deras påståenden om Förintelsen.

I artiklarna har SVT pratat med Pär Öberg och Vera Oredsson, riksdagskandidater för Nordiska motståndsrörelsen. I den ena artikeln påstår Vera Oredsson att Förintelsen inte ägt rum, i den andra artikeln förnekar Pär Öberg att nazisterna använde Zyklon B för att döda människor i gaskamrarna under andra världskriget.

I artikeln om Pär Öberg har SVT Faktakollen bland annat pratat med företaget som levererade Zyklon B till Auschwitz-Birkenau under kriget. Företaget bekräftar det som tidigare har skrivits om inblandningen i Förintelsen.

I granskningen drar SVT Faktakollen slutsatsen att både Pär Öbergs och Vera Oredssons påståenden är ”Faktiskt, helt fel”. Enligt SVT Faktakollens egna betygskriterier betyder det att ”ingenting i påståendet är sant, det är helt påhittat”.

”Obegripligt och osmakligt”

Granskningen har väckt starka reaktioner på sociala medier, där SVT kritiseras för att ha låtit nazister sätta dagordningen.

Journalisten och kulturkritikern Kristina Lindquist har skrivit en krönika i DN där hon kallar SVT:s granskning för ”ett journalistiskt haveri”.

”Missförstå inte. Det behövs ständig upplysning om Förintelsen och nazisternas brott, det går inte att förutsätta att nya generationer har kunskap. Men att placera frågan om gaskamrarna i det här – ifrågasatta och svajiga – formatet blir helt enkelt fel”, skriver hon på Twitter.

”Obegripligt och osmakligt haveri av SVT. Förintelseförnekelse likställs genom detta med felaktiga påståenden i vanlig politisk debatt. Det här är så omdömeslöst att ansvarig redaktör borde byta jobb”, skriver Andreas Johansson Heinö, förlagschef på tankesmedjan Timbro och krönikör i DN och Borås tidning”, på Twitter.

Svarar på kritiken

När Aftonbladet pratar med SVT Faktakollens redaktör Fredrik Laurin avböjer han att kommentera, utan hänvisar istället till ett skriftligt svar på Kristina Lindquists krönika. Svaret har publicerats av DN.

”Myterna om Förintelsen odlas inte bara bland politiskt marginella men högljudda grupper som NMR, de finns på Alt right-rörelsens hemsidor, de finns på Twitter och på Facebook. Vi skriver våra faktakollar för en bred publik där många kämpar med att navigera mellan vad som är sant och falskt i den flod av information som strömmar mot dem från extremhögern, från vaccin- och klimatförnekare, står det i svaret som har undertecknats av Fredrik Laurin och Charlotta Friborg”, ansvarig utgivare för SVT Nyheter.

SVT:s Faktakollen samarbetar med DN, SvD, SR och KIT. Artiklarna om NMR har publicerats på den gemensamma hemsidan Faktiskt.se, där de olika medierna delar sina granskningar. Aftonbladet har sökt DN:s chefredaktör Peter Wolodarski som har avböjt att ge en kommentar.

Aftonbladets Åsa Linderborg har tidigare varit kritisk till Faktiskt.se, något hon skrev om i våras.

Publicerad:

LÄS VIDARE