Nykomling skrällde i primärval i USA

TT

Publicerad 2018-06-27

Den förre presidentkandidaten Mitt Romney tog ett avgörande steg mot senaten. I New York besegrades en av Demokraternas kongressveteraner av en ung socialist.

Den senaste rundan primärval i USA blev rafflande.

– Det här är bara början. Budskapet till världen i kväll är att det inte är okej att sätta bidragsgivare före sina nära, jublade en lycklig Alexandria Ocasio-Cortez enligt nyhetskanalen CNN efter att ha vunnit i New Yorks 14:e distrikt som omfattar norra Queens och östra Bronx.

Djupare klyftor

Den 28-åriga aktivistens seger över Joseph Crowley, som suttit i representanthuset sedan 1999 och som brukar ses som en framtida talman, skapar stora rubriker i amerikanska medier. Som medlem i Democratic Socialists of America är Ocasio-Cortez uttalad socialist, bland hennes vallöften finns allmän sjukvård och statliga jobbgarantier. Att hon slog ut den mer mittenorienterade Crowley ses som en framgång för Demokraternas progressiva vänsterfalang och ytterligare ett tecken på politisk polarisering i USA, det vill säga att Republikanerna rör sig mer mot den politiska högern och Demokraterna mot vänstern.

Crowleys kampanj hade samlat in tio gånger så mycket pengar som Ocasio-Cortez gräsrotsrörelse. I ett uttalande lovade Crowley att stödja henne och sade att president Trumps regering är "ett hot mot allt som vi står för här i Queens och Bronx".

Mot Washington DC?

Men söder om Manhattan jublade en annan kongresspolitiker, den sittande republikanen och Trumpvännen Dan Donovan. Han hade utmanats av sin företrädare Michael Grimm, som just släppts från ett fängelsestraff för skattefusk. Valrörelsens verbala påhopp dem emellan har liknats vid en reality-show.

I delstaten Utah tog samtidigt den förre presidentkandidaten och Massachusettsguvernören Mitt Romney hem det republikanska primärvalet till senaten. Romney har tidigare varit en hård kritiker av sin partikamrat Trump och måste gå en delikat balansgång om han ska jobba i Washington DC.

President Trump å sin sida gjorde via Twitter ett stort nummer av att South Carolinas guvernör Henry McMaster, som han kampanjat för, stod pall mot sina utmanare.

Primärval genomfördes även i Colorado, Maryland, Mississippi och Oklahoma. Den spiondömda aktivisten och visselblåsaren Chelsea Manning lyckades inte besegra den sittande demokratiske Marylandsenatorn Ben Cardin.