Högg kvinnan med hundra hugg – får livstid

avTT

Foto: Henrik Montgomery
En man i Vetlanda tappade fattningen och mördade kvinnan i ett LSS-boende i samma hus med ett stort antal knivhugg. Nu döms han av Eksjö tingsrätt till livstids fängelse för mord, försök till mord och olaga hot. Arkivbild.

De två unga grannarna i Vetlanda hade stört varandra med olika ljud i ett halvår. Det slutade med att den 26-årige mannen tappade fattningen och mördade kvinnan i ett LSS-boende i samma hus med ett stort antal knivhugg. Nu döms han till livstids fängelse.

Eksjö tingsrätt dömer mannen för mord, mordförsök och olaga hot. Som skäl säger tingrätten av 26-åringen erkänt att han mördat kvinnan och att det inte råder något tvivel om att han huggit mot hennes syster och hotat en medarbetare på LSS-boendet med kniv. Domen blir livstids fängelse och livstids utvisning ur Sverige.

Rätten har begärt ett rättspsykiatriskt utlåtande om mannen och det säger att han led av en allvarlig psykisk störning både vid tiden för mordet och vid tiden för undersökningen. Ändå väljer rätten att döma till fängelse.

Bodde i samma hus

Mannen och kvinnan bodde i samma hus. Mannen på bottenvåningen, kvinnan i 20-årsåldern i en lägenhet ovanpå, ett boende enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Mannen var en vanlig hyresgäst.

De två grannarna hade stört sig på varandra i ett halvår och ömsesidigt anmält varandra till störningsjouren många gånger.

Över hundra hugg

En kväll rann det över för den 26-årige mannen som i ett nattligt gräl bröt sig in och mördade kvinnan med över hundra knivhugg, högg mot hennes syster och hotade en av de arbetande på boendet med kniv. Han tycks ha blivit besinningslöst arg efter en kommentar från kvinnan.

– Hon säger något i stil med "om det inte passar dig, så kan du åka hem", uppger åklagaren Heléne Thomasson.

26-åringen slog själv larm efteråt, och stod utanför huset när polisen kom dit. Han erkänner det grova våldet mot kvinnorna.