Björklund om SD-beslutet: Frågan är död

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Under gårdagen öppnade Alliansen upp för att ge SD-politiker möjlighet att bli ordförande i riksdagens utskott – något som inte skett hittills.
Men nu slår Liberalernas Jan Björklund bakut.
”Frågan om presidieposter till SD är död”, skriver han på Twitter.

Beskedet om att Alliansen öppnar upp för att även SD-politiker ska kunna bli ordföranden i utskotten kom under torsdagen.

Hitintills har Sverigedemokraterna varit utestängda från poster som ordförande och vice ordförande i riksdagens utskott men under gårdagen uppgav företrädare för Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att SD ska få tillträde till dessa tunga uppdrag efter valet – om opinionsläget står sig.

Det rapporterade Sveriges Radio.

– Partierna bör beredas möjlighet att få access till posterna i storleksordning, säger Tobias Billström som är Moderaternas gruppledare i riksdagen.

”Frågan om presidieposter till SD är död”

Men Liberalernas partiledare Jan Björklund, som utgör den fjärde delen av alliansen, lät sitt besked vänta och på fredagen twittrade han sitt hållning:

”Frågan om presidieposter till SD är död. Alliansens enighet var att överlägga med S om hur fördelningen av presidieposter ska gå till. När S så tydligt säger nej, så är frågan inte längre aktuell”, skriver han på Twitter.

Till Aftonbladet säger han att man från alliansens sida har varit beredda att diskutera frågan om principerna gällande utskottsposter med Socialdemokraterna men att det byggt på att man måste komma överrens.

– I och med att Socialdemokraterna säger tydligt nej till en förändrad princip så kommer det inte att bli så. Frågan är därmed död.

Felaktigt missförstånd

Enligt honom rör det sig om ett felaktigt missförstånd.

– Jag är irriterad över det sätt som Moderaternas gruppledare presenterade det som att alliansen var överens, det är vi inte alls. Vi är överens om att diskutera med Socialdemokraterna om en annan fördelning där alla partier skulle få platser i förhållande till sitt valresultat, säger Björklund till Aftonbladet.

Finns det en spricka i Alliansen?

– Nej, vi är överens om att vi tycker det är rimligt att diskutera principen men allt bygger på att det ska finnas en blocköverskridande överenskommelse.

Jan Björklund har tidigare gett ett löfte till sina barn, som är adopterade, att han aldrig kommer att medverka till att ge SD någon politisk makt.

Något han fortsatt vidhåller.

– Jag kommer inte sitta i en regering som förhandlar med Sverigedemokraterna. Däremot får varje parti representation i riksdagen utifrån väljarna, men jag kommer inte att lyfta in dem i regeringssamarbete.

Jan Björklund.
Foto: Björn Lindahl
Jan Björklund.

Även Centerpartiets Annie Lööf meddelade samtidigt sin ställning i frågan.

”Jag kan konstatera att frågan om utskottspresidieposter har fallit och för mig är denna fråga därmed helt utagerad. Vi förhandlar inte eller samarbetar inte med SD. Inte då, inte nu, inte sedan.” skriver hon på Twitter.

”Det är för jävligt”

Frågan om SD har rört upp känslor internt inom allianspartierna och flera av medlemmarna har det senaste dygnet rasat mot beskedet.

”En Allians som ger makt till SD är inte min Allians”, skriver Niels Paarup Petersen, Centerpartiets gruppledare i Malmö, på Facebook.

– Att den typen av parti ska ges någon typ av inflytande över huvudtaget skulle aldrig finnas på kartan om jag suttit i riksdagen, säger han till Aftonbladet.

Även Joar Forssell, ordförande för Liberala ungdomsförbundet LUF, säger att ett sådant förslag skulle stå rakt emot Liberalernas politik.

– Vi är såklart oerhört provocerade, det är för jävligt, om jag ska vara ärlig, säger han.

”Tar ut en valförlust i förskott”

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, var under gårdagen kritisk till beskedet.

– Vad de borgerliga partierna nu gör är ju att de tar ut en valförlust i förskott. De tror inte att de kan få tillräckligt stort inflytande utan Sverigedemokraterna, och därför söker de SD:s stöd för att vinna ett eventuellt talmansval och de är beredda att ge Sverigedemokraterna avgörande makt i riksdagen, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE