Misstänkt kidnappare tidigare dömd – skulle in i fängelse

Under måndagen hittades en man död vid en gödselbrunn i Töreboda. Två män sitter häktade misstänkta för att ha kidnappat en man som polisen tror är den som dödats.

En av dem väntade på att få avtjäna ett fängelsestraff för liknande brott.

– Han hann inte påbörja straffet, säger åklagare Jennifer Hasselroth.

I förra veckan anmäldes en man i Töreboda försvunnen av sina anhöriga. Under måndagen hittades en man död vid en gödselbrunn i Töreboda. Polisen misstänker att det rör sig om samma person.

– Vi jobbar utifrån den tesen, säger åklagare Jennifer Hasselroth.

Två män, 49 och 45 år gamla, häktades under måndagen misstänkta för människorov.

Skulle det visa sig att kroppen som hittats, och nu skickats på obduktion, är den försvunna mannen kommer brottsrubriceringen att ändras från människorov till mord.

Umgicks under brottskvällen

Enligt vittnen har de två misstänkta männen umgåtts med den nu försvunne mannen under kvällen och var bekanta med varandra.

– Vi vet att de är kompisar, i alla fall 49-åringen och den försvunne personen känner varandra, säger Jennifer Hasselroth.

Polisen har spärrat av 49-åringens bostad och under tisdagen sågs poliser komma ut ur bostaden med vapen som de lastade in i en polisbil.

Skulle avtjäna långt fängelsestraff

Den nu misstänkte 49-åringen är tidigare dömd för flera grova brott. Förra året åtalades han för samma brott som han nu sitter häktad för − människorov. Tingsrätten ändrade brottsrubriceringen till olaga frihetsberövande och misshande. I maj förra året dömdes mannen till ett och ett halvt års fängelse.

49-åringen överklagade domen till hovrätten som fastställde straffet i april i år.

Ett drygt år efter att 49-åringen blev dömd i tingsrätten var mannen därför fortfarande på fri fot.

– Han hann inte påbörja straffet. Han skulle in och avtjäna det under hösten uppgav han, säger Jennifer Hasselroth.

Nu är mannen misstänkt igen – för ett liknande brott.

Hittades utomhus

Polisen har ännu ingen teori om hur mannen som hittats död har avlidit. De har kunnat fastställa att det är en man, men har inte kunnat identifiera honom.

– Det har varit varmt och kroppen har legat utomhus sedan i torsdags, säger Jennifer Hasselroth.

Vad får er att misstänka att mannen utsatts för brott?

– Han försvinner, som vi uppfattar det, inte frivilligt. Vi har inte hittat någonting som tyder på att han skulle vilja försvinna.

Söker vittnen

Mannen hittades vid en gödselbrunn, två kilometer öster om Töreboda och polisen vill komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser vid platsen under kvällen när mannen försvann, torsdagen 5 juli.

– Fyndplatsen ligger vid en bilväg så det kan finnas personers som kan ha gjort iakttagelser, säger Jennifer Hasselroth.

De båda häktade männen förnekar brott.

45-åringens advokat, Mats Revborn, uppger för Aftonbladet att han har yppandeförbud och att han inte kan ge någon kommentar.

Aftonbladet har sökt 49-åringens advokat.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN