Rumänien utreder "barnhem av terror"

avTT

Foto: Vadim Ghirda/AP/TT
Rumänien utreder än i dag brott som begicks under kommunisteran och diktatorn Nicolae Ceausescu. Arkivbild.

Rumänska åklagare har inlett en utredning av ett barnhem där hundratals barn misstänks ha vanvårdats till döds under landets tidigare kommuniststyre.

Enligt utredare vid den rumänska myndigheten för utredning av brott som begicks under kommunisteran dog 340 barn som bodde på barnhemmet mellan 1980–1989. Hemmet låg i den nordrumänska staden Siret.

Bland vittnesmålen från den här perioden omnämns en händelse år 1983 där mängder av barn "övergavs på ett fält eller dog av köld" när de skulle förflyttas till andra hem. Under 80-talet försämrades förhållanden i rumänska barnhem ordentligt då landet började ransonera mat och värme.

På 60-talet förbjöd diktatorn Nicolae Ceausescu aborter i Rumänien. På det följde en snabbt stigande barnadödlighet och att tusentals barn övergavs. Väl på statliga hem sågs många av dem som "bortom hjälp", enligt de rumänska utredarna.

När Ceausescu föll år 1989 öppnades landet för utländska journalister. Snart kom rapporter om de rumänska barnhemmen och få historier från den tiden väckte sådan avsky som bilderna på de försummade och undernärda barnen.