Förlossningsvården

BB nedlagt – Sandra fick börja föda vid en grusväg i skogen

Av: 

Miriam Bratt

NYHETER

Den 7 juni var det dags för Sandra Sjölander, 28, från Sollefteå att föda sitt första barn.

Men vägen till sjukhuset var för lång och Sandra fick ställa sig på alla fyra på en grusväg vid sidan av E4:an.

– Jag kände mig naken, utblottad och rädd.

Efter en hätsk debatt så fattades beslutet att lägga ned BB i Sollefteå i oktober 2016. Hade inte det beslutet fattats så hade förmodligen torsdagen den 7 juni sett helt annorlunda ut för Sandra Sjölander, 28, som kommer från just Sollefteå.

På onsdagsnatten sov Sandra hos sin mamma i Kramfors, ungefär en halvtimmes bilfärd bort. Klockan halv två på natten började Sandra, som var gravid för första gången, känna värkar. Efter en timme ringde hon förlossningen i Örnsköldsvik som sa att de skulle ringa upp.

”Jag var rädd”

Men när värkarna blev mer intensiva och täta så väckte Sandra sin mamma och de satte sig i bilen för att köra mot sjukhuset. De kom dock inte längre än till Skuleskogen, alltså mindre än halvvägs, innan smärtan blev outhärdlig.

– Då fick jag säga åt mamma att stanna och så kravlade jag ut ur bilen. Jag slängde av mig trosorna och byxorna och ställde mig på alla fyra.

Eftersom de var mitt på E4:an så hade Sandras mamma Inger Nyholm fått svänga av på en liten grusväg där de nu stod mitt i natten.

– Jag var rädd. Fruktansvärt rädd, berättar Sandra.

Här är grusvägen där Sandra stod på alla fyra och trodde hon skulle föda sin son. Sju minuter efter hon kom till sjukhuset med ambulans kom Oliwer.

– Jag har oroat mig innan för förlossningen och alla har sagt att det kommer gå så himla bra. När jag stod där så for det genom huvudet att det här kommer inte alls gå bra.

Sandras mamma ringde efter en ambulans som kom 17 minuter senare – även om Sandra beskriver att det kändes som att hon stod där på alla fyra i minst två timmar.

När ambulansen kom tog de in Sandra och började köra mot Örnsköldsviks sjukhus. Sandras son hade inte kommit ut när de kom fram till garaget, men i hissen upp kom huvudet ut.

– Så han var ju halvvägs ute när vi rullade in i förlossningssalen.

Journalen: Normal förlossning

Sandra hann få lite syrgas och sedan kom ett friskt och välmående barn ut – som skulle komma att få namnet Oliwer.

Även Sandra mådde okej fysiskt, men var tagen efter den dramatiska förlossningen. Hon blev också förvånad när hon begärde ut sin journal och såg att det stod att det varit en normal förlossning.

– När jag läste det blev jag förbannad. Det är sådant som kommer undan i statistiken. Hur många kvinnor och barn har varit med om liknande saker? De rättfärdigar nedläggningar när det här inte syns.

Efter händelsen har Sandra skrivit ett uppmärksammat inlägg på Facebook:

”Uppenbart att det behövs en förlossning och ett BB jävligt mycket närmre.”

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

Sollefteå

Örnsköldsvik