Den gripne mannen släppt på fri fot

Den 23-årige mannen som varit gripen, misstänkt för attacken mot julmarknaden i Berlin, är nu släppt.

– Vi måste utgå ifrån att det kan finnas en beväpnad gärningsman som fortfarande är på fri fot. Därför har vi högsta beredskap, sa Holger Münch, chef för federala kriminalpolisen i Tyskland, tidigare i dag.

Strax efter attacken mot julmarknaden i Kudamm i centrala Berlin greps en 23-årig man från Pakistan, utpekad som gärningsman.

Ett vittne hade följt efter honom och pekat ut mannen för polisen.

Han greps en bit från julmarknaden.

Under eftermiddagen i dag har polis och åklagare antytt att mannen kanske inte är gärningsmannen - och på tisdagskvällen släpptes mannen.

Ingen misstänkt

Det innebär att den eller de egentliga gärningsmännen fortfarande är på fri fot.

Och någon ny misstänkt person finns inte, enligt polisen i Berlin.

– Det är en ny situation. Den egentliga förövaren är beväpnad och på fri fot och kan orsaka ytterligare skada, sa en högt uppsatt säkerhetskälla tidigare i dag till den tyska tidningen Die Welt.

Den 23-årige mannen har hela tiden nekat till anklagelserna. Det har dessutom varit svårt att förhöra honom eftersom det har varit svårt att hitta en tolk som talar just hans språk..

Vid de presskonferenser som hölls tidigare i dag antydde såväl polis som åklagare att man förmodligen gripit fel person.

Inga tekniska bevis

På presskonferensen i Berlin fick polischefen Klaus Kandt frågan om man gripit fel person. Han svarade bara kryptiskt:

– Det är oklart om den gripne är den som körde lastbilen.

Även åklagaren Peter Frank, sa att det inte är säkert att den gripne mannen hade utfört attacken eller tillhörde någon grupp som utfört dådet.

– Vi måste vänja oss vid tanken att han kanske inte utförde attacken, säger Peter Frank på presskonferensen.

Under eftermiddagen sa också Holger Münch, chef för federala kriminalpolisen i Tyskland, att det snart skulle komma ett beslut om huruvida mannen skulle släppas eller ej.

Efter att ha inväntat de kriminaltekniska undersökningarna bekräftades det man redan anat: Att den 23-årige mannen inte var den som körde den svarta Scania-lastbilen som rände in i folkmassan.

Det finns inga bevis som binder honom till lastbilen och det finns enligt åklagarna heller inget vittne som såg honom hela vägen från lastbilen till platsen där han greps.

Mannen är nu släppt och inte längre misstänkt för attacken mot julmarknaden.

Senaste nytt om juldådet i Berlin – Aftonbladet rapporterar live

Publisert:

LÄS VIDARE