Roar, 47, öppnar hotell för ensamma till jul

Foto: Privat / Skinnarbu Nasjonalparkshotell
Roar, 47, bestämde sig för att göra något för utsatta till jul.
NYHETER

När hotelldirektören Roar nåddes av rapporter om ensamjular blev han förtvivlad – och bestämde sig för att hjälpa till. Nu får fattiga och ensamma ta in på hans hotell över högtiden helt gratis.

– En nyskild pappa ska fira sin första jul utan barnen, och en barnfamilj med allvarligt sjuka föräldrar, berättar Roar för norska TV2.

När Roar Myhre Walmann, 47, hotelldirektör på Skinnarbu Nasjonalparkshotell i Norge låg vaken en natt i början av december slogs han av en tanke. Roar hade läst en hel del i tidningarna om människor som skulle vara ensamma till jul. Och han tänkte på de som inte har tillräckligt mycket pengar för att kunna fira.

Dagen efter slog han sin högste chef en signal, och frågade om hotellet kunde bjuda in fattiga och ensamma till ett gratis julfirande. Svaret blev ett rungande ja.

– Det kan vara ekonomiska eller sociala grunder, här är alla som har lite problem med julen välkomna, säger Roar till norska TV2.

”Vill ge lite tillbaka”

Hotellet har gjort ett positivt ekonomiskt resultat under året vilket gör det möjligt att arrangera gratisfesten. Såväl husrum som julmat ingår. Och flera lokala företag har hjälpt till med sponsring.

Roar säger att det är företagets sätt att önska en god jul.

– Vi vill ge lite tillbaka, det är väl det julen handlar om, säger Roar.

Finns plats kvar

Även den personal som måste jobba över jul har varit positivt inställd, berättar han. Hittills har omkring 50 personer, varav över 20 barn, fått plats på hotellet över jul.

Roar berättar att det finns plats för dubbelt så många. Historierna från de som hört av sig och velat få plats på hotellet har dessutom rört vid hans hjärta.

– En nyskild pappa ska fira sin första jul utan barnen. En barnfamilj med allvarligt sjuka föräldrar, vilket ödelagt ekonomin. Mamman var förtvivlad för de hade varken råd med mat eller klappar, så de är överlyckliga att få komma hit, säger han.

Till Aftonbladet tillägger Roar att han uppmanar svenska hotell att göra samma sak som han och personalen gjort i Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Jul