Våldtäktsmordet på Yuliana, 7, får hela landet att rasa

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

7-åriga Yuliana hittades våldtagen, torterad och mördad i en 38-årig arkitekts lyxlägenhet.

Nu rasar Colombia över mordet – och många oroas för att den misstänkte ska lyckas komma undan tack vare sina kontakter.

– Jag kräver, som hela det colombianska folket, att rättvisan snabbt och med kraft dömer den skyldige, säger presidenten Juan Manuel Santos.

Protester i Bogota, Colombia.
Foto: AFP
Protester i Bogota, Colombia.

Yuliana Andrea Samboni, 7, sågs sista gången vid liv när hon var ute och lekte utanför sitt hem förra söndagen. På måndagen hittades hennes döda kropp i en lyxlägenhet i ett mer välbärgat område i den colombianska huvudstaden Bogotá.

Hon hade slitits in i en förbipasserande bil. Tack vare säkerhetskameror och vittnen kunde polisen spåra henne till lägenheten. Där hade hon strypts till döds – och mycket tyder på att hon utsatts för grovt våld och sexuella övergrepp.

Misstänkte från känd familj

Lägenhetens ägare, 38-årige Rafael Uribe Noguera, greps kort därpå av polis och han misstänks nu för mord, tortyr, kidnappning och våldtäkt. Han tillhör en känd, colombiansk familj som är stora inom fastighetsbranschen.

I Bogotá har hundratals människor demonstrerat och tänt ljus för flickan. Det finns en oro för att Noguera ska kunna komma undan tack vare sitt kontaktnät och sina tillgångar. Mordet ställer frågor om klassklyftor i landet, rapporterar colombianska medier.

Nogueras advokat kommenterar inte fallet – men säger att han hävdar sin oskuld till alla misstankar. Efter mordet sökte Noguera vård hos en privatklinik för en misstänkt kokainöverdos.

Mamman fick sövas ner

Yuliana Sambonis mamma, som är gravid, hamnade i ett chocktillstånd när hon fick veta vad som hänt hennes dotter. Efter beskedet fick hon föras till sjukhus, där hon legat nedsövd sedan dess.

Familjen flyttade till Bogotá från landsbygden för fyra månader sedan.

– Vi ville hitta ett bättre liv, arbete och ta oss framåt för flickornas skull, men tyvärr ledde det till hennes död, säger pappan Juvencio Samboni, enligt spanskspråkiga CNN.

– Jag kommer att be rättsväsendet hjälpa oss så att bevisen inte manipuleras och att de inte låter sig övertygas. Det är allt jag begär.

Presidenten fördömer

Det colombianska samhället mobiliserar samtidigt för familjen. Utöver folksamlingarna har den lokala polisen startat en insamling för att de ska få ett nytt hus. Myndigheter försöker nu också sätta pappan i arbete.

Presidenten Juan Manuel Santos har också uttalat sig om saken:

– Jag kräver, som hela det colombianska folket, att rättvisan snabbt och med kraft dömer den skyldige, säger han, enligt BBC.

Den misstänktes familj beklagar flickans död i ett uttalande. De säger att brottet bör följas av ett strängt straff.

Publicerad: