Fruktad elitstyrka sätts in i Aleppo

Foto: AFP
NYHETER

Den syriska regimen förbereder sig för slutstrid om Aleppo.

Nu sätter man in sina fruktade elitstyrkor Fjärde armédivisionen och det republikanska gardet.

Det republikanska gardets sigill.

Sedan ett par veckor pågår en blodig offensiv i Aleppo, där regimstyrkor, uppbackade av ryskt bombflyg och iranstödda miliser, försöker ta tillbaka de östra delarna av Aleppo från de jihadister som fortfarande gör motstånd.

Nyligen tog man kontrollen över stadsdelen al-Sakhour, vilket betyder att rebellernas stadsdelar nu är uppdelade i en nordlig och sydlig del, utan kontakt med varandra. Totalt har rebellerna förlorat runt 40 procent av de området man tidigare höll.

Nu känner regimen segervittring – och sätter in två av sina mest fruktade elitstyrkor: Fjärde armédivisionen och det republikanska gardet.

Det republikanska gardet grundades på 70-talet för att skydda den syriska eliten, framför allt från attacker från palestinska miliser. Gardet, runt 25 000 man stark, höll sig till en början utanför inbördeskriget men deltar nu aktivt på flera fronter i Syrien. Armén styrdes fram till nyligen av Bashar al-Assads bror Maher och även Bashar al-Assad har varit officer.

Den Fjärde divisionen har haft en aktiv roll under hela kriget, och bland annat bekämpat rebeller i städer som Daraa, Homs och Idlib. På grund av de omfattande anklagelserna om människorättsbrott har flera av deras officerare, inklusive Maher al-Assad, svartlistats av USA och EU.

Enligt Rami Abdel-Rahman, chef för Syriska människorättsobservatoriet, har hundratals elitsoldater nu anlänt till Aleppo för att ”delta i gatustrider”, skriver AP.

För farligt att begrava offren

Samtidigt blir situationen i staden allt mer desperat. Bara den här veckan har 50 000 personer flytt ur staden. Enligt Washington Post är det omöjligt att uppskatta hur många som dött. FN har sedan länge slutat räkna och det är för farligt att begrava de döda i dagsljus, Istället smyger imamer ut på nätterna på Aleppos gator och ber en bön för de döda.

I FN:s säkerhetsråd är det fortsatt dödläge. Som Aftonbladet berättade igår har Amnesty och 200 andra organisationer nu krävt ett extrainsatt krismöte i generalförsamlingen för att lösa situationen.

ARTIKELN HANDLAR OM