En miljon kronor insamlat till Barncancerfonden

NYHETER

Aftonbladets kampanj ”Skänk hopp” har samlat in över en miljon kronor till Barncancerfonden.

Pengar som förhoppningsvis kan hjälpa de hundratals barn som insjuknar i cancer i Sverige varje år.

– Detta är otroligt värdefullt. Det är underbart att folk är så generösa, säger Barncancerfondens generalsekreterare Per Leander.

Foto: MAGNUS WENNMAN
Mariam Hewa, 11 månader, är ett av de cancersjuka barn som fotats i kampanjen ”Skänk hopp”.

LÄS OCKSÅ:

Här är barnens egna berättelser om cancer – se Magnus Wennmans bildreportage ”Ljuspunkter”

Varje dag insjuknar ett barn i cancer i Sverige. Barnen har en mycket tuff behandling framför sig som ofta pågår i två år eller mer.

Av fem barn med sjukdomen överlever bara fyra. Det motsvarar cirka 70 dödsfall varje år.

– Det är en ständigt pågående katastrof, säger Per Leander.

”Finns så mycket godhet”

Barncancerfonden får inga offentliga bidrag utan är beroende av att folk skänker pengar. Sedan den 22 december har Aftonbladet samlat in pengar till förmån för Barncancerfonden. Förutom att sälja gåvobevis med tidningen har Aftonbladet skrivit om barn som drabbas av sjukdomen och läsarna har kunnat ge donationer bland annat via Swish.

Hittills har kampanjen inbringat över en miljon kronor.

– Det är helt fantastiskt att det finns så mycket godhet i människor. Jag blir varm i hjärtat, säger Per Leander.

Pengar som kommer in till Barncancerfonden används dels till att stötta familjerna till cancersjuka barn, bland annat genom så kallade syskonstödjare. Syskonen kommer ofta i kläm när familjen hamnar i chock och riktar sitt fokus på det sjuka barnet.

– En pappa sa att syskonen blir som guldfiskar: Man matar dem men har inte tid för dem. Därför ser vi till att ha syskonstödjare som verkligen ser dem och hjälper dem träffa andra syskon som kan visa att det faktiskt kan bli bättre igen, säger Per Leander.

Ingen vet varför barn får cancer

Mest pengar går dock till forskning för att hitta nya behandlingsmetoder och få ny kunskap. På 80-talet överlevde endast två av fem barn med cancer, så överlevnaden har ökat. Men de senaste åren har överlevnadskurvan planat ut. En av de största utmaningarna är därför att lära mer om sjukdomen så att fler barn kan räddas.

– Vi vet inte varför barn får cancer. Man blir bättre på att behandla och stoppa sjukdomen men vi vet inte varför den kommer, om det är en slump eller om det finns en viss bakomliggande orsak, säger Per Leander.

– En miljon kronor räcker till 2 000 forskartimmar, drift av ett forskningsprojekt i två år eller att hålla igång nästan hälften av Sveriges syskonstödjare. Det är otroligt betydelsefullt.

Det går fortfarande att skänka pengar till förmån för Barncancerfonden. Så här kan du bidra:
✓ Skänk valfritt belopp via Swish till nummer 123-664 06 84.

✓ Ge din gåva på barncancerfonden.se/stodoss/ge-en-gava/

ARTIKELN HANDLAR OM