FBI varnar för IS-inspirerade attacker mot julfiranden

NYHETER

USA:s federala polismyndighet varnar för att IS kommer att gå till attack under jul på nytt.

Terrorgruppen har publicerat en lista med kyrkor och större julsammankomster som tänkbara mål i alla 50 delstater.

”IS fortsätter att uppmana till attacker mot samlingar under jul, där inkluderas kyrkor”, skriver USA:s federala polismyndigheter FBI och Homeland security i ett utskick till lokal polis som CNN tagit del av.

Utskicket är en varning för att terrorgruppen kan gå till attack, precis som i lastbilsdådet i Berlin där Anis Amri misstänks ha kört rakt igenom den årliga, välbesökta julmarknaden och dödat 12 människor och skadat 48.

Vaksamhet och försiktighet

Varningen utfärdades efter att terrorgruppen publicerat en lista via sina propagandaorgan där man pekar ut kyrkor runt om i USA som tänkbara mål. I listan ingår kyrkor och julfiranden i alla 50 delstaterna.

Än så länge betraktar inte FBI och Homeland security hoten som trovärdiga eller specifika. Utskicket har gjorts eftersom myndigheterna vill att polis ska hålla sig vaksam och vidta försiktighet vid större folksamlingar under jul.

Enligt FBI:s talesperson Andrew Ames går man fortlöpande igenom hur trovärdig IS mållista är, skriver The Telegraph.

Vissa specifika tecken

Varningen skickades ut på fredagen och innehåller förutom uppmaningen om försiktighet vissa tecken som polis i USA ska vara vaksam på, oklart vilka dessa tecken är.

Tidigare har terrorgruppen IS främst riktat in sig på militära och polisiära mål men på senare tid har man sett mer av attacker liknande den i Berlin, Nice, Paris eller Orlando, skriver CNN.

Under fredagen har även det amerikanska utrikesdepartementet gått ut och varnat landets medborgare från att resa till Egypten och Jordanien. Detta efter hot från terroristgrupper.

"Utrikesdepartementet påminner amerikanska medborgare om att terrorist- och extremistiska organisationer har uttryckt en önskan om att genomföra attacker riktade mot amerikanska medborgare och västerlänningar i Jordanien”, skriver departementet i ett uttalande.