Inte troligt att Putin går i Obamas fälla

NYHETER

President Obama vill säkert lägga hinder i vägen för efterträdaren Trumps gosande med Ryssland.

Men det är inte sannolikt att Putin går i Obamas fälla. Även om Ryssland blir tvunget att svara så vet president Putin att en ryssvänlig president flyttar in i Vita huset om bara några veckor.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Även om Ryssland svarar genom att utvisa amerikanska diplomater är det inte troligt att Putin kommer att agera på ett sätt som på allvar riskerar att försämra relationerna mellan de två stormakterna. Inte nu när han har en gyllene chans att arbeta ihop med USA istället för att stångas mot varandra.

Särskilt inte när Ryssland fått en viktig internationell framgång tack vare beskedet att fredsförhandlingar nu ska komma igång mellan den syriska regimen och ett antal av rebellgrupperna i landet. Utan att vare sig FN eller USA varit inblandade.

Omfattande utvisning

Vad Putin i grund och botten vill är att ge Ryssland en större roll på den internationella arenan och få ett stopp på vad han anser vara Natos utvidgning in i Rysslands intressesfär.

Med Trump i Vita huset ökar hans chanser att nå de målen. Hade Hillary Clinton vunnit valet hade de varit lika med noll.

I antal räknat är utvisningen av ryska diplomater den mest omfattande sedan kalla krigets dagar då Sovjetunionen fortfarande existerade och styrdes av det ryska kommunistpartiet. Den gången var USA och Ryssland stenhårda ideologiska fiender.

I dag handlar fiendskapen mer om att Ryssland vill återupprätta en del av sin gamla stormaktsstatus och inte drar sig för att i den processen med våld ändra Europas gränser. Något som varken EU eller president Obama velat acceptera.

Obamas slag mot Ryssland var väntat. Mer kommer även om alla åtgärder inte kommer att offentliggöras. Obama vet att han måste agera innan Donald Trump flyttar in i Vita huset.

Trump kommer ej vidta åtgärder

Trump har avfärdat uppgifterna om att ryssarna försökte påverka valutgången till fastighetsmiljardärens fördel som ”löjeväckande”. Efter att han svurits in den 20 januari är det inte troligt att han kommer att vidta några åtgärder riktade mot Ryssland i första taget.

Istället har Trump gjort klart att han vill arbeta tillsammans med Vladimir Putin, och kanske till och med Syriens president Assad, för att ”bomba skiten ur IS”. Att besegra terrorgruppen är huvudmålet.

Han vill inte göra något som riktar uppmärksamheten mot Rysslands hackande av det demokratiska partiet eller andra ryska aktioner som kan ha bidragit till Trumps valseger.

När USA:s samlade underrättelsetjänster hävdar att Ryssland försökt styra valutgången är det omöjligt för Obama att inte agera. En supermakt som USA kan inte stillatigande acceptera att en annan stormakt och landets främsta utmanare om makten i världen försöker blanda sig i Amerikas demokratiska process.

Vill förhindra att Trump och Putin blir goda vänner

Men givetvis finns det även i Obamas beslut att utvisa 35 ryska diplomater en dimension av att han gärna vill förhindra att Trump och Putin ska bli alltför goda vänner.

I och med sitt beslut tvingar han sin efterträdare att ta ställning i frågan om de nya sanktionerna mot Ryssland. Ska han bli kompis med Putin kan Trump blir tvungen att upphäva dem vilket naturligtvis inte ser bra ut eftersom Obama har 17 amerikanska underrättelseorganisationer bakom sig.

Obama, och många med honom, är rädd att Trump ska dra tillbaka de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland som infördes för att straffa Kreml för annekteringen av Krim och invasionen av östra Ukraina. Trump har indikerat att han kan tänka sig att låta Ryssland få behålla Krim ifall det gynnar relationerna mellan USA och Ryssland.

Kraftig markering

Obamas beslut är en kraftig markering men i sak betyder det ganska lite. Ingen av åtgärder är något som på allvar kommer att slå mot Rysslands ekonomi eller politiska styre.

Men de gör Trumps första tid vid makten lite mer komplicerad. Precis som var meningen med Obamas andra beslut de senaste dagarna om att stoppa nästan all olje- och gasutvinning i havet utanför Arktis och inte lägga in sitt veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd som fördömde Israels bosättningar på ockuperad mark.

Den där respektfulla och goda stämningen mellan de två när Trump besökte Obama i Vita huset direkt efter valsegern är definitivt borta.

ARTIKELN HANDLAR OM