Moderaterna backar kraftigt i nya mätningar

Partiet får under 20 procent

Av: Anette Holmqvist, Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Kinberg Batra skakar hand med Jimmie Åkesson.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Anna Kinberg Batra skakar hand med Jimmie Åkesson.

Moderaterna backar kraftigt i opinionen, visar nya mätningar från SvD och Expressen.

Raset kommer bara veckor efter partiets invit till Sverigedemokraterna.

– Jag tar allvarligt på detta men vi har fattat våra besked utifrån vad vi tror är bäst för Sverige, säger partisekreterare Tomas Tobé (M).

Det har bara gått några veckor sedan Moderaterna presenterade sin nya hållning till Sverigedemokraterna.

Nu kommer en indikation på hur utspelet tas emot hos väljarkåren. Partiet backar kraftig visar opinionsundersökningar från både Svenska Dagbladet och Expressen.

Stor ”turbulens”

I Expressens undersökning, som gjorts av mätinstitutet Demoskop, backar Moderaterna till 18,5 procent – en nedgång med -5,8 procentenheter. Nedgången är statistiskt säkerställd.

– Vi har inte sett ett större turbulens mellan två mätningar sedan Juholt, konstaterar Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till Expressen.

Moderaterna rasar inte lika kraftigt i Svenska Dagbladet och Sifos mätning. Där får partiet 19,3 procent (-2,1 jämfört med föregående mätning), men siffran är inte statistisk säker. Stödet har inte varit så lågt sedan Alliansens bildande sensommaren 2004, skriver tidningen.

Tobé: Tar allvarligt på detta

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé tror att raset i mätningarna är ett tecken på att väljare är osäkra på hur Moderaterna kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Jag tror att det finns ett antal väljare som har undrat vad våra nya besked kommer att innebära, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

Därför tycker han att det är viktigt att partier är tydliga med sin linje.

– Här är det viktigt för oss att vara glasklara med att vi vill inte regera med SD, men vi tycker inte heller att vi ska avstå från att till exempel lägga en alliansbudget, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

Han berättar att han ser allvarligt på utvecklingen.

– Jag tar allvarligt på detta men vi har fattat våra besked utifrån vad vi tror är bäst för Sverige, säger han.

C fortsätter uppåtgående trend

I båda mätningarna stärker Centerpartiet sin uppåtgående trend. Avståndet mellan Moderaterna och Centerpartiet har inte varit så litet på 30 år, enligt Sifos undersökning. I den får C 11,6 procent av väljarnas stöd (+2,3 procentenheter).

På en presskonferens i samband med regeringens sammanträde i Falun säger statsminister Stefan Löfven, som svar på en fråga om Moderaternas nedgång i Demoskops mätning, att det uppenbarligen råder osäkerhet om var partiet står. Det skriver TT.
– Jag brukar avhålla mig från kommentarer och inte fördjupa mig i alla dessa mätningar. Men det tyder väl ändå på att det är ett stort fall och det är ju stor osäkerhet om var Moderaterna står i politiken, inte minst var de står i regeringsfrågan, säger Löfven till nyhetsbyrån.

Även inrikesminister Anders Ygeman kommenterar M-raset i en hånfull Tweet. Han drar en parallell till Donald Trump och presidentens twittrande om att alla negativa opinionsundersökningar är falska. ”Känslan just nu på Moderaternas partihögkvarter?”, skriver Anders Ygeman.

Publicerad: