4 gånger Hans Rosling berörde oss

Publicerad:
1 av 2

NYHETER

Den världsberömde professorn Hans Rosling dog tidigt på tisdagsmorgonen och runt om i världen sörjer folk hans bortgång. Här är några gånger han har uppmärksammats under de senaste åren.

1. När Hans läxade upp en dansk journalist om flyktingkrisen

I början på september 2015 gästade Hans Rosling den danska public service-kanalen DR. När frågor om flyktingkris, krig och katastrofer kom på tal valde han att läxa upp programledaren Adam Holm.

– Jag har rätt och du har fel. Du har rakt upp och ner fel, sa han till programledaren.

2. När Hans förklarade varför flyktingar tog den farliga vägen över havet

I september 2015 gästade Hans Rosling Nyhetsmorgon i TV4 där han förklarade varför flyktingar betalar mer än vad flygbiljetter kostar för att resa med de livsfarliga båtarna över Medelhavet. Samma sak talade han om i en video som las upp på Facebooksidan Gapminder – den videon fick enorm spridning och har fått över 3 miljoner visningar i skrivande stund.

3. När Hans höll ett brandtal om flyktingkrisen i världen – och fick Globen att koka

I september 2015 arrangerades galan ”Hela Sverige skramlar” där man samlade in pengar till människor på flykt. Den cirka fyra timmar långa galan hölls i Globen och Hans Rosling var en hemlig gäst. Publikens jubel visste inga gränser när han gick upp på scenen och höll ett brandtal om flyktingkrisen i världen.

– Min uppgift är allvarlig. Jag ska förklara storleken på tragedin i Syrien, inledde han.

Efter talets slut hyllades han i sociala medier: ”Hans Rosling. Stum. Gåshud. Klump i halsen. Det där talet kan ha varit det viktigaste SVT sänt på decennier”, skrev en användare på Twitter.

4. När Hans pedagogiskt förklarade hur flyktingarna från Syrien har förflyttat sig

Hans Rosling förklarade i en video hur de syriska flyktingarna hade flyttat sig – både inom landet, till grannländer och till Europa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN