Svenska vaccinmotståndare kraftsamlar inför en fjärde våg

På sociala medier organiserar sig den svenska antivaccin-rörelsen mot coronavaccinationen.

De triggar varandra att riva affischer med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, dela desinformation och uppmana andra att inte vaccinera sig mot coronaviruset.

Aftonbladet har tillsammans med Expo kartlagt rörelsen som består av konspirationsteoretiker, högerextremister – och vårdpersonal.

Under våren anslöt sig ett flertal svenska kändisar till kampanjen ”Kavla upp” i syfte att uppmuntra Sveriges befolkning till att vaccinera sig.

Kända profiler som Pernilla Wahlgren, Jason Diakité och Martin Stenmarck, Greta Thunberg, Tusse och Tareq Taylor medverkar.

På sociala medier organiserar sig nu vaccinmotståndare i motkampanjen: ”Kavla ner”.

Gruppen bakom kampanjen skriver att de ”inte tänker ingå i ett ett experiment med ett obeprövat covid-19-vaccin”.

”Kavla ner” har tusentals följare på sociala medier och det dyker dagligen upp nya inlägg med bilder på människor som ansluter till kampanjen.

I inläggen beskrivs coronapandemin bland annat som en bluff iscensatt av en världskonspiration kallad den nya världsordningen. De uppmanar varandra att riva ner informations-affischer om restriktioner och att sätta sin tillit till magkänslan snarare än expertisen.

Högerextremister och vårdpersonal

Ett flertal av rörelsens medlemmar arbetar inom den svenska sjukvården, vilket Aftonbladet bekräftat via Socialstyrelsens register över legitimerad vårdpersonal.

De är verksamma på flera olika platser i landet och hänvisar bland annat till att de kan ”tänka själva” och ”äger sin egen kropp” för att motivera sitt beslut att inte vaccinera sig. Och i kommentarsfälten hejas de på av kollegor inom sjukvården.

Flera personer som delat bilder av sig själva och motivering till varför man inte ska vaccinera sig har även nära koppling till den högerextrema rörelsen i Sverige.

En demonstration i Göteborg mot restriktionerna tidigare i år.
En demonstration i Göteborg mot restriktionerna tidigare i år.
Faksimil från ”kavla ner”, som uppmanar till att inte ta vaccinet.
Faksimil från ”kavla ner”, som uppmanar till att inte ta vaccinet.

Konspirationer kring pandemin och de åtgärder som införts för att stävja den har på ett banbrytande vis samlat konspirationsteorietiker under gemensam paroll.

– Jag menar att den här typen av bred koalition är något nytt. Stödet för konspirationer kring covid-19 skär tvärs över det politiska spektrat, säger Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria vid European Academy of Sciences and Arts.

En av rörelsens högerextrema personer är dömd för förtal, grovt förtal och hets mot folkgrupp. Detta efter att personen bland annat skrivit att muslimska invandare bör utrotas och spridit falska rykten på internet.

Nu uppmanar samma person svenskar att ”lita på sin magkänsla” och att inte delta i ”detta vidriga ”big pharma” sammansvärjningsdjävulskap.

MSB har gjort en studie om konspirationsteorier.
MSB har gjort en studie om konspirationsteorier.
”Tusenmannamarschen” i Stockholm i mars.
”Tusenmannamarschen” i Stockholm i mars.

Även representanter från det högerextrema partiet Alternativ för Sverige, AFS, och personer med koppling till rörelsen Det fria Sverige har delat bilder av sig själva där de bland annat kallar vaccinet för ett biologiskt vapen.

Samma personer som tidigare delat inlägg om att avrätta svenska politiker och ofta hänvisat till det rasistiska slagordet – ”14 orden”.

”Vi måste säkra existensen för vårt folk och en framtid för våra vita barn."

Slagordet myntades av vit makt-ledaren David Lane, medgrundare till terrororganisationen The Order, med syftet att få folk inom det högerextrema terrornätverken att agera.

– Självklart är det här en farlig utveckling. Den här rörelsen vill underminera demokratin. De menar att deras tyckande är lika viktigt som den expertis som styr demokratiska länders beslutsfattande, säger Andreas Önnerfors.

Andreas Önnerfors är docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.
Andreas Önnerfors är docent i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har uppmärksammat farhågorna kopplade till det svenska vaccinmotståndet. För att fördjupa förståelsen kring rörelsen har man vänt sig till Andreas Önnerfors för svar.

– Om vi ger vika för den typen av känslopolitik så ger vi också upp tanken om rättssäkerhet.

– Där är en fara, jag tror inte att de här rörelserna kan knipa mer än några få procent i någon riksdag i Europa, men det finns såklart risk att folk radikaliserats och väljer att begå terrorbrott, säger Andreas Önnerfors.

Många inom rörelsen är även religiösa och väljer att förlita sig på sin tro och den helande inverkan som de uppger att deras Gud har på immunförsvaret.

”Jag är en vaken kristen som inte tänker låta mig genmanipuleras. Jag vet vilken agenda som står bakom och den är ond. Det som sker nu har stått i bibeln i tusentals år. Kämpa trons goda kamp!”

”Tusenmannamarschen” i Stockholm i mars.
”Tusenmannamarschen” i Stockholm i mars.

En annan medlem skriver att det faktum att hennes pappa dog efter att ha insjuknat i covid-19 gjort att hon inte vill vaccinera sig.

Min pappa gick bort i covid för ett år sedan. Han fick enbart morfin inte ens syrgas eller vätskeersättning. Om de för ett år sedan inte visste hur de skulle ta hand om patienter på ett värdigt sätt hur har de då kunnat få fram ett vaccin så snabbt?”, skriver medlemmen.

Läkemedelsverket: Få biverkningar

Veronica Arthurson, enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket, säger att man ska tänka på att de inrapporterade misstänkta biverkningarna av covidvaccinerna är just misstankar.

– Det behöver inte finnas något fastställt orsakssamband mellan en reaktion och vaccinet för att rapportera in. Vi gör ingen selektion av vad som presenteras på hemsidan, där ligger allt som har rapporterats in respektive handlagts, säger hon, och fortsätter:

– Man behöver också komma ihåg hur många som faktiskt har vaccinerats. Då ser man att andelen personer som rapporterat in en misstänkt biverkning faktiskt är väldigt liten.

Hon säger också att det inte finns ett fastställt samband mellan vaccinet och de dödsfall som rapporterats in.

– Majoriteten av de avlidna är äldre personer med andra sjukdomar. Ett antal dödsfall sker i befolkningen helt oberoende av vaccination.

– Död är med andra ord inte en känd biverkning för vaccinerna mot covid-19, det vill säga, inget generellt orsakssamband har kunnat ses.

Veronica Arthurson är enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.
Veronica Arthurson är enhetschef för läkemedelssäkerhet vid Läkemedelsverket.

”Vaccinerna skyddar mot en allvarlig sjukdom”

Veronica Arthursson säger att det däremot finns vissa typer av ovanliga men allvarliga biverkningar av Astra Zenecas vaccin, som exempelvis blodpropp och låga nivåer av blodplättar.

– Där vi har fyra personer som drabbats i Sverige efter vaccination mot covid-19 och därefter avlidit.

– Samtidigt behöver man sätta det i relation till nyttan med vaccinerna, att de skyddar mot en sjukdom som kan bli mycket allvarlig och ibland också kan leda till döden.

Astra Zenecas vaccin ges numera enbart till personer över 65 år. Sverige har även slutat köpa in nya doser av vaccinet.

– Den absoluta majoriteten av det som hittills rapporterats in är kända, lindriga biverkningar – såsom feber, huvudvärk och frossa, säger Veronica Arthursson.

Publisert:

LÄS VIDARE